Deel WK-stadion stort in: twee doden

Het deels instorten van het WK-stadion in São Paulo roept weer de vraag op of Brazilië wel klaar is voor het toernooi.

Het ingestorte Itaquerão-stadion.
Het ingestorte Itaquerão-stadion. Foto AFP

In het Itaquerão, het stadion in São Paulo waar komende zomer de openingswedstrijd van het WK voetbal staat gepland, zijn gisteren twee bouwvakkers om het leven gekomen.

De hijskraan die het laatste deel van het dak op het stadion in aanbouw plaatste, bezweek. Een stuk dakbedekking viel naar beneden en verpletterde een vrachtwagen.

Dat bevestigen bouwbedrijf Odebrecht en voetbalclub Corinthians, de nieuwe uitbater van het stadion, in een korte verklaring op hun websites. De doden zijn de vrachtwagenchauffeur en een bouwvakker die een dutje deed op een verkeerde plek. Er werken ruim 1.600 bouwvakkers aan het stadion. Het was lunchtijd, daarom waren er op het moment van het ongeluk niet meer mensen aanwezig.

Het incident brengt het totaal aantal doden tijdens de bouw van WK-stadions in Brazilië op vier. In maart maakte een bouwvakker in Amazonestad Manaus een dodelijke val, een jaar eerder gebeurde hetzelfde in de hoofdstad Brasília.

Het ongeluk roept opnieuw de vraag op of Brazilië klaar is voor het WK en komt op een ongelegen moment voor de organisatie. Volgende week vrijdag is de loting voor het WK en zes van de twaalf stadions zijn nog niet af. De deadline werd al diverse keren opgeschoven wegens kostenoverschrijdingen en vertragingen in de bouw. Het Itaquerão had zelfs al klaar moeten zijn voor de Confederations Cup afgelopen juni. De deadline staat nu op 31 december.

In het Itaquerão staan zes WK-wedstrijden gepland, waaronder de openingswedstrijd op 12 juni. Speciaal daarvoor wordt het aantal zitplekken tijdelijk uitgebreid, van vijftig- naar zeventigduizend. Een onderzoek moet de precieze toedracht van het ongeval uitwijzen. Bouwbedrijf Odebrecht kondigde aan de bouw tot maandag op te schorten, maar volgens de vakbond van bouwvakkers kan het zeker dertig dagen duren voordat de bouw wordt hervat.