De Groenen laten je duizelen door poppetjes van Syrische vluchtelingen

Twee miljoen Syrische vluchtelingen zijn er, volgens de Groenen.
Twee miljoen Syrische vluchtelingen zijn er, volgens de Groenen.

Wat doe je met getallen die zo groot zijn dat ze ons eigenlijk niets meer zeggen? De Groenen geven de reusachtige cijfers over Syrische vluchtelingen betekenis door poppetjes te laten duizelen voor je ogen.

Die poppetjes, dat zijn de Syrische vluchtelingen. Twee miljoen zijn het er. De site How Europe is ‘helping’ two million Syrian refugees is een heldere campagne: Europa moet méér doen om ze te helpen. Enkele cijfers: Libanon nam bijna 760 duizend Syrische vluchtelingen op, Jordanië 525 duizend. De 28 EU-lidstaten ontvingen bij elkaar nog geen 2800 vluchtelingen.

Let wel: dit zijn cijfers die zeggen hoe veel vluchtelingen lidstaten willen opnemen. Vluchtelingen die de EU binnenkwamen op een “illegale manier”, via bijvoorbeeld rubber boten, zijn er niet bij opgeteld. Het argument van de Groenen hiervoor is dat zij “vaak hun weg naar de EU vonden tegen de wil van de lidstaten in”.

Wat doet Nederland?

Het afgelopen jaar steeg het aantal asielaanvragen van Syriërs sterk. In 2012 vroegen 450 Syriërs asiel aan, dit jaar tot nu toe al 1.700. Van hen kreeg het grootste deel een tijdelijke verblijfsvergunning.

Toch is het beeld van een toeschietelijke staatssecretaris niet het complete verhaal, schreef onze politiek redacteur Annemarie Kas eerder deze maand in NRC Handelsblad, want extra’s kunnen er niet af.

“Amnesty International vindt bijvoorbeeld dat Nederland ook Syriërs uit buurlanden zou moeten opnemen, die al eerder naar Turkije en Jordanië waren gevlucht. Ook oppositiepartijen zoals SP en ChristenUnie vinden dat Nederland méér vluchtelingen actief naar Nederland kan halen. Teeven wil dat niet en pleit vooral voor opvang in de regio.”