CBP roept Google op het matje voor schenden privacywet

Een bouwplaats in het Belgische Saint Ghislain waar Google zo'n 300 miljoen euro pompt in het Google Data Center.
Een bouwplaats in het Belgische Saint Ghislain waar Google zo'n 300 miljoen euro pompt in het Google Data Center. ANP-EPA / Julien Warnand

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) beweert dat Google met de in maart herziene privacyvoorwaarden de Nederlandse wet overtreedt. Het CBP concludeert uit eigen onderzoek dat gebruikers onvoldoende duidelijk wordt gemaakt welke gegevens worden verzameld en gekoppeld, en voor welke doeleinden dat gebeurt.

In een persverklaring zegt CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm:

“Google spint een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens, zonder onze toestemming. En dat is bij wet verboden.”

In een reactie op het onderzoek, dat het CBP zeven maanden kostte, laat Google tegenover Reuters weten dat het wel degelijk “voldoende specifiek” is in de informatie die het gebruikers voorschotelt met betrekking tot het verwerken van persoonlijke data.

‘Gevoelige informatie’

Het privacybeleid van Google werd in maart van kracht en bleek toen al in strijd met Europese privacyrichtlijnen. Dat stelde destijds de Franse privacywaakhond CNIL namens alle 27 Europese privacytoezichthouders. Het CNIL verzocht Google de invoering van het nieuwe beleid betreffende het koppelen van zoekgegevens van verschillende Googlediensten, uit te stellen maar Google weigerde dat.

Google onttrekt data aan internetters die gebruik maken van haar diensten, zoals YouTube, Gmail of ze zoekmachine. Het CBP zegt dat het om “gevoelige” informatie kan gaan zoals zoekopdrachten, locaties en bekeken video’s.

Dwangsom

Google zou de gebruikers niet de mogelijkheid bieden om (vooraf) in te stemmen met het koppelen van deze gegevens. Dit is wel door de Nederlandse wet vereist. Het bedrijf is ontboden voor een hoorzitting bij het CBP waarna dit zal beslissen “over de inzet van handhavende middelen”.

Het CBP kan echter in beperkte mate boetes uitschrijven, maar kan wel een dwangsom opleggen als iets in strijd is met de Nederlandse wet. Die dwangsom is niet aan een maximum gebonden. Het CBP legde Google al eerder een boete op, omdat Google privacy schond met Google Street View.