China stuurt militaire vliegtuigen naar omstreden luchtzone

De betwiste eilandjes in de Oost-Chinese Zee: Miamikojima op de voorgrond, Kitakojima midden rechts en Uotsuri op de achtergrond. Senkaku in het Japans, Diaoyu in het Chinees.
De betwiste eilandjes in de Oost-Chinese Zee: Miamikojima op de voorgrond, Kitakojima midden rechts en Uotsuri op de achtergrond. Senkaku in het Japans, Diaoyu in het Chinees. Foto AP / Kyodo News

China heeft gevechtsvliegtuigen naar de nieuwe omstreden luchtzone boven de Oost-Chinese zee gestuurd. Dat schrijft persbureau Reuters. De vliegtuigen gelden volgens Beijing als “waarschuwing” voor Japan, Zuid-Korea en de VS.

De vliegtuigen zijn onderdeel van een patrouille in het luchtruim, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Een woordvoerder van de luchtmacht noemde het tegenover persdienst Reuters een “verdedigingsmaatregel die overeenkomt met internationale gebruiken”. Door de actie van Beijing lopen de spanningen om het luchtruim extra hoog op.

Onverwachte claim luchtruim

China legde dit weekend een onverwachte claim op een omstreden groep eilanden in de Oost-Chinese Zee. Beijing eist dat alle vliegtuigen die over de betwiste eilanden - die door Japan Senkaku en door China Diaoyu worden genoemd - vliegen zich melden bij de Chinese autoriteiten. Als piloten dat niet doen of zich niet houden aan de regels van Beijing, dan kunnen er maatregelen worden getroffen door het leger.

Daarop stuurden Japan, Zuid-Korea en de VS eigen militaire vliegtuigen door het luchtruim, zonder Beijing hierover te informeren. Dat zette kwaad bloed bij China, dat zijn invloed door de maatregel heeft vergroot, schreef onze correspondent Oscar Garschagen gisteren in NRC Handelsblad:

“Hoewel China benadrukt dat de „Air Sea Identification Zone” (ASIZ) tegen geen enkel land is gericht, dat het geen no-flyzone is en dat het niet de bedoeling is de vrije doorgang van schepen en vliegtuigen te belemmeren, is de zone een concrete uitbreiding van de Chinese invloed in een zeegebied met eilanden die China beschouwt als soeverein grondgebied. Japan doet dat ook, sinds 1885, en bestuurt de eilanden ook.”