PSV verliest opnieuw van Ludogorets, thuiszege AZ

AZ is ook na de winterstop actief in de Europa League. De Alkmaarse club bereikte de knock-outfase door thuis met 2-0 te winnen van het Israëlische Maccabi Haifa. Nemanja Gudelj opende zeven minuten voor rust de score, in blessuretijd zette Johan Berg Gudmundsson de eindstand op het scorebord.

Dick Advocaat geeft instructies aan zijn spelers. Links AZ-speler Nick Viergever.
Dick Advocaat geeft instructies aan zijn spelers. Links AZ-speler Nick Viergever. Foto AP / Peter Dejong

PSV heeft in de groepsfase van de Europa League ook de tweede wedstrijd tegen Ludogorets verloren. AZ won daarentegen met 2-0 van het Israëlische Maccabi Haifa.

AZ is daardoor ook na de winterstop actief in de Europa League. De Alkmaarse club bereikte de knock-outfase door een thuiszege. Nemanja Gudelj opende zeven minuten voor rust de score, in blessuretijd zette Johan Berg Gudmundsson de eindstand op het scorebord.

PAOK Saloniki verzekerde zich in dezelfde poule al eerder op de avond van Europees voetbal na de winter. De Griekse ploeg van trainer Huub Stevens won in Kazachstan met 2-0 van Sjachtjor Karaganda. Op de laatste speeldag staat in de wedstrijd tussen PAOK en AZ alleen de groepswinst nog op het spel.

Supporters Maccabi waren enthousiast

AZ had tegen Maccabi slechts een puntje nodig voor een plaats in de volgende ronde, maar weigerde te gokken op een gelijkspel. Nadat eerst nog wat kansen waren gemist, zette Gudelj zijn ploeg laat in de eerste helft op voorsprong. Hij tikte de bal na een vrije trap van Maarten Martens bij de tweede paal binnen.

Het door een grote groep fanatieke uitsupporters gesteunde Maccabi werd in de tweede helft gevaarlijker. Shimon Abu Hazeira had de gelijkmaker op zijn schoen, maar stuitte op doelman Esteban. In de laatste minuut van de blessuretijd stelde Gudmundsson uit een counter de overwinning voor AZ definitief veilig.
Voor Martens was het donderdagavond zijn 45e Europese duel in Alkmaarse dienst. Hij evenaart daarmee het clubrecord van Kew Jaliens.

Opnieuw verlies PSV

Net als eerder in Eindhoven waren de Bulgaren vandaag in Sofia met 2-0 te sterk. PSV houdt ondanks het verlies uitzicht op een plaats in de volgende ronde. Daarvoor is over twee weken een gelijkspel thuis tegen het Oekraïense Tsjernomorets Odessa voldoende.

(Novum)