Asielzoekers wijzen voorstel gemeente Amsterdam definitief af

De gemeente Amsterdam is teleurgesteld dat de asielzoekers niet op het aanbod van burgemeester Eberhard van der Laan (foto) ingaan.
De gemeente Amsterdam is teleurgesteld dat de asielzoekers niet op het aanbod van burgemeester Eberhard van der Laan (foto) ingaan. Foto ANP / Martijn Beekman

De uitgeprocedeerde asielzoekers hebben het voorstel van burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan definitief afgewezen. De groep heeft een brief geschreven aan de gemeente waarin staat dat de opvanglocatie, in een voormalige gevangenis, geen goede plek is.

Dat bevestigt een gemeentewoordvoerder tegenover persdienst Novum. De gemeente Amsterdam wil vandaag nog reageren. Tegen ANP zei een woordvoerder dat de gemeente teleurgesteld is.

Voorstel was een tegemoetkoming van Van der Laan

Burgemeester van der Laan wilde de groep van ruim 150 demonstratieve asielzoekers een half jaar “bed, bad en brood” bieden in een voormalige gevangenis. Dat was een tegemoetkoming ten opzichte van zijn eerdere visie, dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor opvang. Maar de asielzoekers lieten eerder al weten de keuze van een gevangenis als locatie ongelukkig te vinden vanwege hun verleden: sommigen hebben in detentie gezeten. Gisteren zegden ze toe toch te gaan kijken bij de opvang. Ze hadden tot vandaag 14 uur om op het aanbod in te gaan.

De groep zwerft al sinds ruim een jaar door de Amsterdam. Ze verbleven onder meer in een tentenkamp, de zogenoemde vluchtkerk, de vluchtflat en in een kantoorpand. Ze hopen het regeringsbeleid zo te veranderen dat uitgeprocedeerde, maar niet uit te zetten asielzoekers een normaal leven kunnen opbouwen in Nederland.