Aanbod VS om gifgas Syrië op zee te vernietigen

De Amerikaanse regering biedt aan een deel van het Syrische gifgasarsenaal te vernietigen op een schip in internationale wateren. Dat zeiden Amerikaanse functionarissen, die anoniem willen blijven omdat het plan nog definitieve goedkeuring moet krijgen.

De Amerikanen overwegen deze aanpak om diplomatieke, veiligheidstechnische en milieuproblemen bij de vernietiging van gifgas te omzeilen. Vorige week bleek dat geen van de 28 EU-lidstaten bereid is het Syrische arsenaal op eigen grondgebied te ontmantelen. Eerder wees Noorwegen een verzoek van de hand: te weinig tijd, te weinig capaciteit, en de Noorse milieuwetgeving verbiedt de opslag van chemisch afval.

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag, die de ontmanteling van het Syrische gifgas leidt, vindt vernietiging binnen Syrië geen alternatief vanwege het gebrek aan veiligheid. Hierdoor loopt de vernietiging van de chemische wapens mogelijk vertraging op.

Daarom lijkt het Amerikaanse plan een goede kans te maken. Het gifgas wordt waarschijnlijk aan boord van het vrachtschip MV Cape Ray in de Middellandse Zee vernietigd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een mobiel systeem om chemisch materiaal te neutraliseren. Het gaat om een titaniumreactor die verhit water en andere chemicaliën gebruikt. Het systeem is ontwikkeld door het Pentagon maar nog nooit in de praktijk is gebracht. OPCW moet het plan nog goedkeuren.

Volgens Amerikaanse functionarissen wordt het systeem op de MV Cape Ray gemonteerd. Het zal enige tijd kosten het schip in gereedheid te brengen en personeel te trainen. De functionarissen zeggen dat Amerikaanse oorlogsschepen in de Middellandse Zee waarschijnlijk voor een veiligheidsescorte zorgen. Ze zeggen binnen afzienbare tijd een besluit te verwachten, opdat de operatie voor eind dit jaar kan beginnen. (AP)