‘Woningcorporaties kunnen meer bezuinigen op eigen organisatie’

Foto ANP/ Lex van Lieshout

Woningbouwcorporaties kunnen veel meer bezuinigen op de eigen organisatie. Ze kunnen met minder mensen toe en zouden meer moeten meer automatiseren. Dat zegt Marc Calon, voorzitter van koepelorganisatie Aedes, in NRC Handelsblad. Morgen viert de vereniging van woningcorporaties haar honderdjarig bestaan.

Corporaties betalen sinds begin dit jaar een heffing aan de staat. Die loopt de komende jaren op tot 1,7 miljard euro structureel vanaf 2017. Corporaties klaagden de afgelopen maanden dat ze daardoor minder kunnen investeren.

‘Corporaties moeten zich ook gedragen als bedrijf’

Minister Blok (Wonen, VVD) zei eerder dat corporaties efficiënter moeten werken – naast huren verhogen en meer woningen verkopen. Calon is het daarmee eens. Corporaties moeten streven naar 20 procent lagere kosten in 2017, zegt hij:

“Als corporaties pretenderen een bedrijf te zijn, met een publiek doel, dan moeten ze zich ook gedragen als een bedrijf. Hard snijden doet even zeer, maar daarna treedt de genezing weer heel snel in en is de patiënt weer fit.”

Interne kritiek

Calon heeft intern kritiek gekregen op zijn standpunt. Corporaties vinden dat hij „makkelijk praten heeft” of dat ze „al veel hebben gedaan”. Juist daarom probeert hij met Aedes het goede voorbeeld te geven. In vier jaar tijd daalden de bedrijfslasten met 27 procent, onder meer door het ontslag van tientallen mensen, automatisering en een verhuizing naar een goedkoper pand in Den Haag.

Eerder was fuseren om kosten te besparen jarenlang de trend onder corporaties. Maar dat leidde niet tot lagere kosten, concludeerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) deze zomer.

‘Geen klerezooi in de buurt’

Calon zegt verder dat corporaties zich meer moeten richten op de eigen huurders en het eigen vastgoed:

“Het moet geen klerezooi in de buurt worden. Geen vuil op de straten of een verloederde speeltuin in de buurt.”

Andere taken zouden corporaties niet meer moeten doen:

“We moeten geen taken van de school, de politie of de sociale dienst overnemen. En we moeten ook geen buurtbarbecues organiseren of zaken sponsoren.”

De topinkomens in de sector gaan in zeven jaar tijd terug naar de balkenendenorm. Calon:

“Ik zie liever dat dat nog sneller gaat, maar juridisch gezien heb je geen poot om op te staan. Het is al zo uitzonderlijk dat je ingrijpt in bestaande contracten.”