Wij wilden sereen dit leven verlaten

Een Frans echtpaar pleegde vrijdag gezamenlijk zelfmoord Nu is er een discussie losgebarsten over het verbod op euthanasie

Bernard en Georgette Cazes waren meer dan zestig jaar samen.
Bernard en Georgette Cazes waren meer dan zestig jaar samen.

Correspondent Frankrijk

Ze hadden voor half negen ’s ochtends ontbijt besteld. Maar toen de ober van het luxueuze Lutetia-hotel aan de Parijse Rive Gauche vrijdag op het afgesproken tijdstip aanklopte, deed het oudere echtpaar niet meer open. Ze waren dood. Hij vond ze op bed, een plastic zak over hun hoofden, hand in hand.

Meer dan zestig jaar waren Bernard en Georgette Cazes samen, ‘briljante intellectuelen’ waren ze, schrijven de Franse kranten, beiden 86 jaar oud. Hun zelfgekozen dood heeft een voorzichtig debat losgemaakt over hulp bij zelfdoding en euthanasie, in Frankrijk verboden.

‘De wet verbiedt toegang tot een dodelijke pil die een zachte dood mogelijk zou maken’, schrijft Georgette Cazes, oud-leraar Latijn en auteur van schoolboeken, in een activistische afscheidsbrief voor de Franse justitie. ‘Is mijn vrijheid niet enkel gelimiteerd door die van anderen?’

In geen westers land maken zo veel oudere mensen een eind aan hun leven, zegt socialistisch politicus Jean-Luc Romero, voorzitter van de ADMD, de ‘Organisatie voor het Recht te Sterven in Waardigheid’, die pleit voor euthanasie en hulp bij zelfdoding. Daarbij gaat het meestal om ernstig zieken. In de media duiken geregeld berichten op over kinderen die hun bejaarde ouders met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes helpen het lijden te stoppen – en vervolgens worden vervolgd.

Maar het echtpaar Cazes was voor zover bekend niet ziek. Artsen waarschuwen daarom om de discussie over euthanasie niet met hulp bij zelfdoding te verwarren. „Dit koppel was niet aan het eind van hun leven. Ze waren oud, maar dat is geen ziekte”, zei Bernard Devalois van de afdeling palliatieve zorg van een ziekenhuis bij Parijs op radiozender Europe 1.

„Ze vreesden hun scheiding en afhankelijkheid meer dan de dood”, bevestigde hun zoon maandag in het dagblad Le Parisien, naast romantische zwart-witfoto’s van het verliefde koppel vijftig jaar terug. Volgens hem zouden ze hun besluit al „enkele tientallen jaren geleden” hebben genomen. In de afscheidsbrief roept zijn moeder hem op om de juridische strijd tegen de Franse staat door te zetten. ‘Welk recht houdt iemand tegen die geen verantwoordelijkheden meer heeft, haar belastingen op orde heeft, het aantal jaren heeft gewerkt dat zij wilde en daarna vrijwilligerswerk heeft gedaan?’ schrijft ze verontwaardigd. ‘Welk recht dwingt haar om toevlucht te zoeken tot gruwelijke praktijken als ze sereen het leven wil verlaten?’

Volgens een recente peiling is 92 procent van de Fransen voorstander van hulp bij zelfdoding bij „ondraaglijke en ongeneeslijke” ziektes. François Hollande beloofde als presidentskandidaat tijdens de campagnes van 2012 de wet aan te passen.