Opinie

Whoa

Toen boze pubers zich gisteren verzamelden op een schoolplein in Uden om hun favoriete leraar te verdedigen, moest ik denken aan Ting-Yi Oei, docent geschiedenis op een middelbare school in het Amerikaanse plaatsje Reston, Virginia.

Vier jaar geleden sprak ik hem over de catastrofe die hem overkwam: Oei vertelde zijn directeur over naaktfoto’s van leerlingen, die een jongen uit zijn klas hem op zijn telefoon liet zien. De directeur vroeg hem er, als bewijsstuk, eentje te downloaden op zijn computer. Maar de moeder van de jongen deed daarop aangifte van het bezit van kinderporno. Ting-Yi is geboeid afgevoerd, zijn mugshot verscheen met naam in de kranten, Fox News bonsde op zijn deur. Toen zijn naam eindelijk was gezuiverd was hij een jaar en 150.000 dollar aan advocaten verder. Zijn directeur, als de dood voor schadeclaims, deed niets.

Bij dit soort verhalen is het nooit de vraag of, maar wanneer een Nederlandse variant hier opduikt. En nu, middenin de ‘Week van de Mediawijsheid’, begint het erop te lijken. Op het Udens College, op de vmbo-afdeling Kleinveld, is sinds vrijdag een leraar op non-actief gezet, omdat hij een seksueel getint filmpje liet zien.

Maar wat is er nu echt gebeurd? Ik had gisteren tegen het eind van de middag Mathilda Voois aan de telefoon. Zij is een boze ouder, maar niet om de reden die je dan verwacht: ook Mathilda stond op het schoolplein te demonstreren tegen de schooldirectie. Ze hadden al een steunpagina voor de leraar op Facebook, met de titel ‘Arno moet blijven’. „Drie maanden geleden heeft een leerling Arno een nogal seksueel filmpje gestuurd”, zei Mathilda. „Hij opende het per ongeluk in aanwezigheid van een paar andere leerlingen. En toen zei hij: ‘Whoa’.”

Nu gaf Mathilda de telefoon aan leerling Kevin van Lanen (15). Kevin stuurde een protestbrief naar de directie. „Het was een grappig bedoeld filmpje van een vrouw bij de dokter, en dan onderzoekt hij haar, en dan zit er een vagina in haar nek. Of zoiets”, zei Kevin. „Maar daar kon Arno niets aan doen. Hij is juist de beste leraar hier, de énige die pubers begrijpt.”

Schooldirecteur Wiel Sporken wilde toen ik hem belde nogal plechtig niets zeggen. Behalve dan dat zich „een incident had voorgedaan dat wij scharen onder ontoelaatbaar gedrag”. Drie maanden geleden dus, of lag het soms aan het Brabants Dagblad, dat het dit weekend naar buiten bracht, na een anonieme tip? Advocaat Koen van den Ing werkte gistermiddag in zijn Udense kantoor aan „een gezamenlijke verklaring” van de leraar en de school, die „binnen een paar dagen” zou komen. Mathilda en Kevin gaven nog wat telefonisch live-verslag vanaf het schoolplein ( „De directie trok net een paar leerlingen keihard naar binnen!” )

Kevin zei: „Als er hier zoveel leerlingen voor een leraar buiten staan, dan betekent dat iets.” En toen, aandoenlijk: „Als ik later groot ben, en ik heb kinderen, dan zou ik ze zó naar Arno sturen.” Op de één of andere manier klonk me dat best mediawijs in de oren.