Voorstel: noem zware stormen naar invloedrijke broeikaseffect-ontkenners

Screenshot uit de promofilm.
Screenshot uit de promofilm.

Een greep uit de treurig stemmende nieuwsberichten over ons klimaat die ná deze ludieke actie verschenen: klimaatconferentie eindigt zonder duidelijke doelen. Broeikassen op recordhoogte in 2012. Opwarming aarde uiterst waarschijnlijk door de mens.

Het idee van Climate Name Change: noem zware stormen voortaan naar mensen die de opwarming van de aarde ontkennen. Extreme stormen krijgen sinds 1954 toch al een menselijke naam van de Wereld Meteorologische Organisatie. Zodat er dit soort berichten op het nieuws komen:

“Congressman Michelle Bachmann is incredibly dangerous. If you value your life, please seek shelter for Michelle Bachmann.”

“Senator David Vitter is turning out to be one of the hugest and costliest disasters in American history. David Vitter is literally lifting boats out of the water and tossing them onto the land.”

De initiatiefnemers sommen nog eens een aantal argumenten op: dat de combinatie van een hogere zeespiegel en een warmere oceaan extremere stormen veroorzaakt, bijvoorbeeld. Mensen die het ermee eens zijn, kunnen de petitie ondertekenen - dat zijn er tot nu toe ruim 84 duizend.

Op de site staat een lijst met (Amerikaanse) broeikaseffectontkenners. Ook leuk: een tool waarbij je kunt zien hoe veel van je Facebook-vrienden dezelfde naam dragen als een orkaan.

Komt Haiyan wel door het broeikaseffect?

De onderhandelaar van de Filippijnen eiste op de klimaattop in Warschau een strenger klimaatbeleid. Hij barstte zelfs in huilen uit, toen hij vertelde hoe vrienden en familie waren getroffen door de storm. Ook Christiana Figueres, het hoofd van het klimaatbureau van de Verenigde Naties, legde een direct verband tussen de storm en de verandering van het klimaat. Maar er zijn geen aanwijzingen dat de toenemende concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer leidt tot meer cyclonen, tyfoons en orkanen, schreef onze klimaatexpert Paul Luttikhuis (lees hier zijn klimaatblog) in NRC Handelsblad:

“Volgens de modellen worden het er eerder minder. Wel lijkt het erop dat de stormen die er zijn zwaarder worden. Wat dat betreft past Haiyan in het beeld. Maar het blijft moeilijk om individuele weersgebeurtenissen toe te schrijven aan klimaatverandering. Onderzoeker Brian McNoldy van de Universiteit van Miami, noemt Haiyan weliswaar ‘absoluut verbazingwekkend’ maar volgens hem is het onmogelijk om deze ene tyfoon aan te wijzen als ‘versterkt door klimaatverandering’ en al die andere, minder zware die er dit jaar niet zo goed zijn geweest niet. Ook het IPCC, het panel van klimaatwetenschappers van de Verenigde Naties, is voorzichtig.”

De Australische klimaatwetenschapper Will Steffen vindt dat juist onzinnig, en zegt dat als een cycloon zich eenmaal heeft ontwikkeld, hij zijn energie ontvangt van het oppervlaktewater. “En we weten dat de temperatuur van dat water wereldwijd behoorlijk snel stijgt.” De vraag is, kortom, niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Meerdere zaken kunnen een rol spelen, zoals de luchtvochtigheid en het stijgen van de zeespiegel.