Voor dit jonge Ajax is de zege een doorbraak

Frank de Boer bewijst dat gedurfd spel de manier is om Barça aan te pakken.

Ontelbaar vaak zei Frank de Boer in zijn nog korte trainersloopbaan al dat „we domineerden in de eerste helft”, om vervolgens een analyse te moeten maken over waarom het in een wedstrijd toch weer mis was gegaan. Vermoeiend is het soms zoals het rondspelen van de bal, toch een middel en geen doel in voetbal, bij Ajax zo horizontaal kan worden uitgevoerd dat je de lust voor het spelletje ontnomen wordt.

De Boer werd langzaamaan die bewonderenswaardige ingenieur, maar dan wel één met een bijzonder talent voor de stationaire motor. Ajax met zijn schuivende schakels, klinisch combinerend naar landstitels en dan vervolgens een maatje te klein zijn in Europa. Vooruitgang slechts in het mee laten draaien van nieuwe jongens als oude jongens waren vertrokken. Zo ging het de afgelopen seizoenen, en telkens kwam Real Madrid langs om Ajax er even aan te herinneren hoe de verhoudingen tegenwoordig liggen.

Tot gisteren: niets minder dan een doorbraak. Uitschakeling in de Champions League lag voor de hand, niemand zou het de ploeg, of De Boer, kwalijk nemen. Het derde seizoen op rij was het dan leuk geprobeerd. Jammer van AC Milan-thuis (1-1), van Celtic-uit (2-1 verloren). Zodoende kwam het aan op de de tweede wedstrijd tegen Barcelona. En Spaanse grootmachten bevallen Ajax al een tijdje niet.

Maar Ajax won, met 2-1, en kan tegen Milan in San Siro volgende maand een vervolg in de Champions League afdwingen. In wat de beste helft moet zijn geweest onder De Boer, liet zijn ploeg gisteravond zien waarom hij volhardt in „de filosofie” en denkt dat dat genoeg is om in Europa iets te betekenen. Mits goed uitgevoerd, mits gedurfd uitgevoerd, is het Ajax-spelletje, geïnspireerd op het combinatievoetbal van Barcelona, inderdaad effectief en aantrekkelijk. Ajax is dan niet vervelend om te zien. Ajax hoeft zich dan niet te verschuilen achter de budgettaire beperkingen. En Ajax kán dan mee op een hoger niveau, al is het bij tijd en wijle.

Barcelona, alle 22 duels onder coach Gerardo Martino ongeslagen, werd tegen het eigen strafschopgebied klemgezet. Met een aanvoerder (Siem de Jong) en een centrumspits (Kolbeinn Sigthorsson) geblesseerd stond de basiself van Ajax vol mannen die eerder dit seizoen met Jong Ajax nog speelden in de Jupiler League. Spits Danny Hoesen is na gisteravond de eerste speler die in één seizoen scoorde in de Jupiler League én in de Champions League; dit ter illustratie van de onwaarschijnlijkheid van het alles.

De Boer bedacht een middenveld met risico, diepgang en intelligentie: Blind-Klaassen-Serero. Voorwaar geen Xavi-Iniesta-Fabregas, maar na 35 minuten spelen toonde het scorebord de bevestiging: 55 procent balbezit voor Ajax, 45 procent voor Barcelona. Dat zou nog voor rust in evenwicht raken, maar toen stond het al 2-0 voor de thuisclub. Negen doelpogingen, zes gingen op doel. En het percentage van aangekomen passes in die eerste wonderhelft: 78 procent tegenover 77 procent van Barcelona. Eén procentje, maar wel tegen de begaafdste passers ter wereld.

„Ik denk wel dat veel mensen deze samenvatting willen zien”, zei Daley Blind na de wedstrijd. Naast hem stond Serero zijn wervelende optreden te relativeren. Schoenmaatje 37, beentjes dun als riet. „Ze zeggen dat we niet de fysiekste groep hebben”, zei Blind. „Op dat gebied hebben we wel iets laten zien in de tweede helft.”

Want nadat Ricardo van Rhijn na rust met een slordige pass de rode kaart voor Joël Veltman inleidde, werd het „vrouwen en kinderen eerst”, aldus De Boer. Nog maar 39 van de 72 passes kwamen aan na rust, tegen 216 om 276 in de eerste helft. Alles leek verloren na de benutte strafschop van Xavi, maar Barcelona kon niet doordrukken. Ontmoedigd door het slechte veld en ongetwijfeld geremd door het gebrek aan de echte noodzaak voor een resultaat. Barcelona was immers al geplaatst voor de volgende ronde.

Barcelona zonder Lionel Messi, Ajax zonder Siem de Jong. Wie mist wie meer? Dit soort bespiegelingen waren aan De Boer niet besteed. „Het kwam door ons spel dat zij niet in hun spel kwamen”, sprak de trainer. „Ik had gezegd tegen mensen in mijn buurt dat wij de eerste club zullen worden die Barcelona verslaat op de manier zoals wij willen spelen: met aanvallend voetbal. Het moest toch een keer gebeuren, en we hoopten dat het Ajax zou zijn dat dit dan ook doet.”

Dat Bayern München vorig jaar Barcelona ook al overmeesterde met een positief strijdplan, klopte dan nog wel volgens De Boer. Maar: „Wij hebben nóg meer druk naar voren gezet.”