Vlaamse mix van hagelslag en wiet

Zanger Stromae in Café Corsari (Eén).
Zanger Stromae in Café Corsari (Eén).

Ontdekking van de avond: er bestaat een Vlaamse Breaking Bad. In de dramaserie Eigen Kweek besluit een familie van aardappeltelers uit Wijtschate om wiet te gaan telen, na een mislukte oogst.

Het idee van een familie die in de criminaliteit verzeild raakt om het hoofd boven water te houden is natuurlijk niet nieuw, maar de mix van hagelslag en cannabis is uniek Vlaams en smaakt naar meer. Countrysound en aardappelvelden gaan verrassend goed samen. Gisteren was aflevering vier van Eigen Kweek op televisie. Helaas volgen er nu nog maar twee.

Daarna maar blijven hangen bij Café Corsari, een praatprogramma dat wordt gepresenteerd door voormalig schermer Freek Braeckman en Tomas De Soete. De onderwerpen en gasten lokken een vergelijking met De Wereld Draait Door uit: een artiest, een acteur, een naaktkalender en een kookboek. Maar het tempo ligt bij de Belgen lager, de gasten krijgen meer ruimte om hun verhaal te doen. Café Corsari duurt korter, maar voelt langer.

Het fijnste interview , met zanger Stromae, zat aan het begin van het programma. Stromae is de artiestennaam van de half-Rwandese en half-Belgische Paul Van Haver (1985). Hij werd wereldberoemd met zijn danshit Alors en Danse.

In België blijkt Stromae met Jacques Brel te worden vergeleken. Pas als je de opnames van de twee naast elkaar ziet, wordt duidelijk waarom. Het klopt gewoon, tot op de vingertjes en handgebaren aan toe.

Stromae acteert als hij op het podium staat, net als Brel. Dat doet hij in de eerste plaats om zichzelf te beschermen, vertelde hij. Als het publiek je eerste plaat leuk vindt en je gaat denken dat ze jou leuk vinden, dan kan je wel eens diep ongelukkig worden als je tweede album flopt. Twitterend België toonde zich trots op de pientere zanger: „c’est même plus un grand artiste, c’est un visionnaire”. En: „Echt nen straffe kerel”.

Het interview met Stromae was volledig in het Frans. De Belgische taalstrijd kwam even ter sprake, toen de presentatoren beelden toonden van een optreden van Stromae op het Feest van de Franse Gemeenschap in Brussel. „Spreken jullie Vlaams?”, riep Stromae zijn publiek destijds toe. Gejuich. „In Brussel spreken we Frans én Vlaams, oké!”

Stromae voelde zichtbaar ongemakkelijk bij het fragment, maar de kijker had al lang in de gaten: hier zit een Nieuwe Belg. Alleen is hij zelf te bescheiden om dat toe te geven.

Wetenschapsredacteur Lucas Brouwers vervangt deze week tv-recensent Hans Beerekamp.