Vertaalprijs voor Alain van Crugten

Tom Lanoye

De Prix des Phares du Nord 2013 gaat naar Alain van Crugten voor zijn vertaling in het Frans van Sprakeloos van Tom Lanoye (La Langue de ma mère) dat in 2011 bij de Parijse uitgeverij La Différence verscheen. Dat meldt het Nederlands Letterenfonds.

Volgens de jury “bespeelt Alain van Crugten op meesterlijke wijze alle registers die de auteur zelf bespeelt, van flamboyant tot ingetogen, van klassiek tot spreektaal en dat alles met een coherentie en een muzikaliteit die bewondering en respect afdwingen”.

De jury prijst Van Crugten ook voor zijn voortreffelijke Franse vertalingen van het toneelwerk van Tom Lanoye. Zijn vertaling van Fort Europa (Fortresse Europe) verscheen bij La Différence in 2012, die van Bloed en rozen en Mamma Medea bij Actes Sud in Arles.

De Prix des Phares du Nord is een tweejaarlijkse prijs voor de beste Franse vertaling van een belangrijk Nederlandstalig werk. Dit jaar bestond de jury uit Bertrand Abraham, Danielle Bourgois en Margot Dijkgraaf.

De prijs is ingesteld door het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren. De fondsen presenteerden zich onder deze naam, letterlijk ‘de vuurtorens van het noorden’, als eregast op de Salon du Livre 2003 in Parijs.

Aan de Prix des Phares du Nord is een bedrag van € 5.000 verbonden.

De eerste winnaar, in 2005, was Philippe Noble, in 2007 volgde Annie Kroon, in 2009 Anita Concas en in 2011 Bertrand Abraham.

Alain van Crugten is een vertaler, auteur en essayist. Hij is gespecialiseerd in Germaanse en Slavische talen, emeritus professor aan de Vrije Universiteit Brussel en eredoctor van de Université de Mons. Zijn eerste vertaling uit het Nederlands verscheen in 1985: Het verdriet van België (Le Chagrin des Belges) van Hugo Claus.

Van Crugten werd bekroond met twee belangrijke prijzen: de driejaarlijkse prijs van de Vlaamse Gemeenschap en de Martinus Nijhoffprijs. Behalve het oeuvre van Hugo Claus en genoemde titels van Tom Lanoye vertaalde Van Crugten ook werk van onder meer Kristien Hemmerechts, Thomas Rosenboom, Mark Schaevers en Joost Zwagerman naar het Frans.

De Prix des Phares du Nord 2013 zal begin februari 2014 worden uitgereikt in de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Parijs.