Valentin Verga krijgt zes duels voor overtreding op Seve van Ass

Valentin Verga is voor zes duels geschorst wegens het incident waarbij Seve van Ass tien tanden verloor.

Hockeyer Valentin Verga heeft een schorsing gekregen van zes wedstrijden voor zijn overtreding op Rotterdam-speler en collega-international Seve van Ass.

Verga’s club Amsterdam maakte de schorsing, opgelegd door de tuchtcommissie van de hockeybond, gisteren bekend. Van Ass raakte bij de charge van Verga, begin deze maand tijdens een competitieduel, tien tanden kwijt en liep een kaakbreuk op. Verga raakte Van Ass door een wilde zwaai met zijn stick vol op diens mond. Hij verklaarde na afloop dat hij Van Ass niet had gezien. Verga werd voor zijn actie bestraft met een rode kaart.

De international van Argentijnse afkomst was door zijn club al voor drie wedstrijden geschorst, waardoor hij voor de winterstop niet meer in actie zou komen. Verga mag op 14 maart weer voor Amsterdam uitkomen, in de wedstrijd tegen HGC.

Verga en zijn club zijn geschrokken door het incident. „Ik ben enorm ontdaan”, laat Verga weten via een persbericht van zijn club. „De gevolgen voor Seve hebben me zwaar geraakt. Ik hoop echt dat hij snel weer op het veld kan staan.”

Hockeyclub Amsterdam zegt blij te zijn dat de zaak is afgerond door de snelle uitspraak van de tuchtcommissie, aldus bestuurslid tophockey, Erik Gerritsen. „We wensen Seve van Ass veel sterkte met zijn verdere herstel.”

Door het incident is de discussie over verplichte gebitsbeschermers in het hockey opgelaaid. De KNHB heeft inmiddels een werkgroep ingesteld die onderzoek doet naar gebitsschade door hockey.

Verga zelf ondergaat begin volgende maand een operatie aan zijn meniscus. Daardoor is hij ook uitgeschakeld voor het Nederlands elftal, dat in januari naar India reist voor de finaleronde van de Hockey World League. Volgens bondscoach Paul van Ass, de vader van Seve, stond de knieoperatie van Verga al gepland, omdat hij al lange tijd last heeft van het gewricht.