United plaatst zich overtuigend voor achtste finale Champions League

Manchester United's Nani, links, met Leverkusen's Giulio Donati.
Manchester United's Nani, links, met Leverkusen's Giulio Donati. Foto AP / Frank Augenstein

Manchester United heeft zich overtuigend geplaatst voor de achtste finale van de Champions League. Wesley Sneijder heeft met Galatasaray daarentegen in de Champions League een flink pak slaag gekregen van zijn oude club Real Madrid.

De Engelse landskampioen Manchester zegevierde met 5-0 bij Bayer Leverkusen. Bij afwezigheid van de geblesseerde Robin van Persie vertolkte Wayne Rooney een glansrol. Hij was bij vier van de vijf United-goals betrokken. Alexander Büttner mocht twintig minuten invallen.

United draait onder David Moyes moeizaam in de Premier League, maar schitterde onder aanvoering van Rooney in Leverkusen. De Engelse aanvaller bereidde drie goals voor. Daarnaast kon Jonny Evans in de rebound scoren, nadat een schot van Rooney was gesmoord. De mooiste treffer van de avond kwam op naam van Nani, die de eindstand op 0-5 bepaalde.

Andere wedstrijden

Shakhtar Donetsk won eveneens met grote cijfers van Real Sociedad en staat nu tweede in groep A. Douglas Costa scoorde tweemaal. Luiz Adriano en Alex Teixeira deden de rest: 4-0. Shakhtar heeft nu acht punten, een meer dan Leverkusen. United gaat met elf punten aan kop, terwijl Sociedad tot dusver een schamel puntje overhield aan het debuut in de Champions League.

Paris Saint-Germain boekte in groep C in de slotseconden een overwinning op Olympiakos Piraeus. Edinson Cavani maakte in blessuretijd de winnende goal. Tien minuten daarvoor waren de Grieken via Konstantinos Manolas langszij gekomen. Op aangeven van Gregory van der Wiel, die de gehele wedstrijd meespeelde, opende Zlatan Ibrahimovic de score. Direct na rust werd het al geplaatste PSG tot een tiental gereduceerd na een rode kaart voor Marco Verratti.

De blessuretijd pakte sowieso slecht uit voor Olympiakos Piraeus, want op de valreep won Benfica het andere groepsduel bij Anderlecht. Door de 3-2 zege zijn de Portugezen nu langszij gekomen. Invaller Rodrigo werd de gevierde man. Anderlecht, de ploeg van coach John van den Brom, eindigt door de nederlaag definitief als laatste.

Galatsaray verliest

De Turken speelden na een rode kaart van Sergio Ramos ruim een uur met een man meer, maar gingen desondanks met 4-1 onderuit. Sneijder viel in de 64e minuut bij een 3-1 achterstand in. In ondertal kwamen de Madrilenen via Gareth Bale op voorsprong, maar een minuut later maakte Umut Bulut gelijk. In de tweede helft liep Real via Alvaro Arbeloa, Angel di Maria en Isco uit naar een grote zege.

Juventus steeg door een 3-1 thuiszege op FC Kopenhagen naar de tweede plek. Arturo Vidal was met drie treffers de grote man. Olof Mellberg deed bij 1-0 iets terug voor de Denen. Real is met dertien punten al zeker van de eerste plaats in groep B. De drie andere teams hebben allemaal nog kans op de volgende ronde. Juve staat tweede met zes punten, gevolgd door Galatasaray en Kopenhagen op vier punten. De laatste speelronde ontvangt Galatasaray Juventus, terwijl Kopenhagen gastheer is van Real.

In poule D won Manchester City met 4-2 van Viktoria Plzen. De Tsjechen kwamen tweemaal terug van een achterstand, maar op de 3-2 en 4-2 van respectievelijk van Alvaro Negredo en Edin Dzeko hadden ze geen antwoord meer. Het nog foutloze Bayern München, dat eerder op de dag won van CSKA Moskou, en City waren al geplaatst voor de achtste finale.

(Novum)