Opinie

Theebrood

Na de aan hysterie grenzende koffiegekte, bemerk ik nu een opleving in het theesegment. Overal hoor ik verhalen over exclusieve soorten, verpakt in oogstrelende verpakkingen. En over thee-eieren, tisanières en theebloemen.

Nou ben ik niet zo van de hypes, maar het lijkt me geen slechte zaak als de nationale theelat wat hoger komt te liggen. Zodat we in horecagelegenheden niet meer hoeven te kiezen tussen een zakje bosbessenthee (bah!) of een laf kopje rooibosaroma (bjuh!). Bij Albert Heijn zijn zo’n 200 theesoorten verkrijgbaar waarvan ik de meeste nooit hoop te drinken. Wie heeft er nou zin in groene thee met sinaasappel, meloen en papaja? Of thee met apfelstrudel- of speculaassmaak? Het afschrikwekkendst vind ik geloof ik de ‘melange’ van honingbos, banaan, vanille en ananas.

Theedrinken in Nederland is verworden tot viezig geklooi met eenpersoonstheezakjes. Die ondergedompeld worden in een kopje water dat in de verste verte niet in de buurt van het kookpunt is geweest. Waardoor zich zo’n onsmakelijk schuimkraagje langs het glas vormt. Laten we maar gauw weer eens een goeie pot echte lekkere thee zetten. Want dat hebben we nodig voor het recept van vandaag: een ‘Tea Bread’ met in thee geweekte cranberries en rozijnen. Of zo’n Tea Bread (iets tussen cake en brood in) zo heet omdat er thee doorheen zit of omdat het bij de thee geserveerd wordt, is me niet helemaal duidelijk. Ik denk het laatste, want er zijn ook heel wat recepten waar geen thee aan te pas komt.

Zet een pot thee. Ik hou van Earl Grey, maar kies vooral de soort die je prefereert. Als-ie maar goed sterk en heet is.

Doe de rozijnen, de krenten en de gedroogde cranberries in een kom en giet er zo’n 250 ml thee over.

Dek af met een bord en laat een nacht intrekken.

Mix de volgende dag de eieren met de basterdsuiker tot een mooi schuimig geheel. Voeg daaraan toe de zeste van drie mandarijntjes, een theelepel kaneel, een half theelepeltje gemberpoeder en een snufje zout.

Meng het bakpoeder met het meel en schep het, samen met het fruit en aanhangend vocht, door de eieren. Vermeng alles goed.

Beboter een langwerpige cakevorm (±27 x 10) en behang ’m met bakpapier.

Doe het beslag erin en bak het brood in ± 50 minuten gaar in de oven (170 graden).

Laat het brood afkoelen en serveer het in plakjes, eventueel besmeerd met wat boter. Ook erg lekker bij een uitgebreid (kerst-)ontbijt.