Solliciteren met Google Glass

Met Googles nieuwe bril kun je informatie opvragen tijdens het sollicitatiegesprek. Maar ingewikkelde sites zijn lastig.

Fiona Stoop is expert op het gebied van solliciteren via sociale media: ze leert mensen zichzelf aan te bieden via een Facebookpagina, een website, een Vine-video of een foto-cv op Pinterest. Want alleen een brief volstaat niet meer, volgens haar: „Beeld is nu eenmaal spannender.” In haar onderzoek naar het belang van beeld en sociale media bij sollicitaties zette Stoop onlangs het eerste Google Glass-sollicitatiegesprek op.

Waarom is dat de toekomst, solliciteren met zo’n computerbril?

„Een smartwatch en een internetbril passen binnen de trend van meer op de omgeving gericht zijn, en minder strak op je mobiel. De eerste auto’s waarbij navigatie op de voorruit is geprojecteerd zijn ook al beschikbaar.

„Met de bril kun je terloops beelden waarnemen zonder dat je je van je gesprekspartner afwendt om naar een telefoon- of computerscherm te kijken. Je kunt snel online beeld bekijken en aan je recruiter laten zien. Voor het vinden van een baan in bredere zin lijkt het me handig: je kunt de weg vinden met de navigatie. Je kunt – als het omstreden face recognition erop zit – mensen die belangrijk voor je zijn in een netwerkruimte meteen herkennen.”

Hoe werkt het?

„Ons experiment vond plaats bij Start-uitzendbureau op de Hogeschool van Utrecht. De sollicitant en recruiter droegen de bril om en om tijdens het gesprek. Het idee was om informatie over bedrijven, vacatures en contactpersonen realtime op te zoeken en te gebruiken in het gesprek. Om de bril te activeren, zeg je hardop: ‘Okay, glass’ en een commando, bijvoorbeeld: ‘Take a picture’. Je kunt het gesprek ook opnemen. Een coach zou zelfs direct kunnen meekijken en adviezen geven – alleen jij hoort het in je oor, je omgeving niet.”

En, tevreden?

„Nee, nog niet helemaal. Ik had het me soepeler voorgesteld: de stembediening werkte niet goed. De bril verstaat bovendien alleen Engels. En drie keer iets moeten herhalen is natuurlijk storend tijdens een gesprek. Ingewikkelde websites kun je er nog niet goed op bekijken. Fotograferen, filmen en navigeren verliepen wel goed. Maar ach, hij is niet voor niets nog niet in de handel. Er komen vanzelf nieuwe apps en updates.”