‘Smartphone arts potentiële bron van infecties’

Foto ANP / Robin Utrecht

Smartphones van artsen en verplegers zijn een bron van ziekenhuisinfecties. Daarom moeten er net als voor horloges en sieraden snel regels voor het gebruik van mobiele telefoons binnen ziekenhuizen komen, stellen onderzoekers van het VUmc in het vakblad Medisch Contact.

De onderzoekers, Stijn Voeten, Hillian Nederhoed, Yvette Debets-Ossenkopp en Wietse Zuidema, schrijven dat vier op de vijf artsen in Nederland een smartphone hebben. Ze analyseerden acht onderzoeken waarin werd nagegaan wat voor bacteriën er op smartphones van ziekenhuismedewerkers zitten.

In de onderzochte studies bleek 42 tot 95 procent van de telefoons besmet met bacteriën uit een ziekenhuis. In vijf studies werden op een deel van de telefoons, variërend van 3 tot 31 procent, ook resistente bacteriën zoals MRSA gevonden. Die bacterie is in principe niet gevaarlijk, maar kan bij verzwakte patiënten - zoals in een ziekenhuis - leiden tot de dood. De overgrote meerderheid van de medewerkers maakte zijn telefoon nooit schoon met alcohol.

‘Richtlijn nodig voor gebruik smartphone in ziekenhuizen’

Ziekenhuismedewerkers mogen geen horloges, armbanden of lange mouwen dragen omdat dat geschikte nestelplaatsen voor bacteriën zijn. Voor smartphones zijn er echter nog geen vergelijkbare richtlijnen.

Het verbieden van smartphones gaat de onderzoekers te ver omdat die ook duidelijke voordelen hebben, zoals snelle toegang van informatie voor ziekenhuismedewerkers, maar er moeten volgens hen wel regels komen. Ook verplicht reinigen met alcohol gaat niet zomaar, omdat bijvoorbeeld producent Apple dit sterk ontraadt.

Wel kan volgens Voeten en de andere onderzoekers een speciale beschermfolie om het toestel worden gedaan die wel kan worden gedesinfecteerd, en kan het helpen om consequent de handen te wassen voordat de telefoon wordt aangeraakt.