Roemeense daders Kunsthalroof gaan in hoger beroep

Foto ANP / Robin Utrecht

De twee mannen die gisteren door de Roemeense rechter tot bijna zeven jaar cel werden veroordeeld voor hun aandeel in de Kunsthalroof gaan in hoger beroep. Dat hebben de advocaten in een reactie aan NRC laten weten.

In de rechtbank in Boekarest, waar ze eerder een schuldbekentenis hadden gedaan, kregen de 29-jarige Radu D. en de 25-jarige Eugen D. gisteren een celstraf van 6 jaar en 8 maanden opgelegd. De rechter acht ze schuldig aan onder meer diefstal en lidmaatschap van een criminele organisatie. De aanklager had een celstraf van 18 jaar geëist.

De rechterlijke motivatie van de uitspraak volgt pas over enkele dagen, maar advocaat Maria Vasii laat alvast weten dat de straf voor Eugen D. lager had moeten uitvallen omdat hij schuld heeft bekend. Daarnaast speelde hij volgens de advocaat een kleinere rol dan Radu D., die in de nacht van 15 op 16 oktober 2012 de daadwerkelijke inbraak in de Kunsthal pleegde. Volgens Vasii heeft haar cliënt, die als handlanger onder meer verantwoordelijk was voor het vervoer van de buit naar Roemenië, spijt van zijn daden.

Catalin Dancu, de advocaat van Radu D., wil pas inhoudelijk reageren na de motivatie van de rechter. Wel laat hij weten dat ook hij de beslissing van de rechter zal aanvechten.

Proces tegen andere verdachten loopt nog

In de zaak staan nog vier verdachten terecht, die niet naar de volle tevredenheid van de rechter schuld hebben bekend. Voor hen volgt een uitgebreider proces. Vorige week maakte de rechter bekend dat hij onder meer de (ex)vriendinnen van de verdachten wil horen als getuigen. De volgende zitting staat op 3 december gepland.

Een officieel onderzoek naar wat er met de schilderijen is gebeurd loopt nog, maar betrokkenen gaan er vanuit dat de werken verbrand zijn. In juli werd bekend dat in de kachel van een van de verdachten asresten van olieverfschilderijen zijn aangetroffen.

Vorige maand publiceerden we een uitgebreide reconstructie van de Kunsthalroof. Lees dat verhaal hier.