Premier Letland treedt af vanwege ramp ingestorte supermarkt Riga

De Letse premier Valdis Dombrovskis, hier bij aankomst in Brussel eind oktober.
De Letse premier Valdis Dombrovskis, hier bij aankomst in Brussel eind oktober. Foto AFP/ Georges Gobet

De Letse premier Valdis Dombrovskis treedt af vanwege de ramp rond de ingestorte supermarkt in de hoofdstad Riga, meldt persbureau AFP. Daarbij kwamen 54 mensen om het leven en raakten tientallen anderen gewond.

Volgens krant The Baltic Times heeft Dombrovskis als reden gegeven dat hij “politieke verantwoordelijkheid” neemt voor de ramp. Om 16.00 geeft hij in een persconferentie nadere uitleg, meldt persbureau AP.

De 42-jarige Dombrovskis was al sinds 2009 premier en daarmee de langstzittende in het land ooit.

‘Ramp was moord’

De Maxima-supermarkt in Riga stortte afgelopen donderdag in. Slechte bouwkwaliteit of werkzaamheden op het dak zouden volgens de eerste berichten een mogelijke oorzaak zijn van het instorten.

Premier Dombrovskis sprak na de ramp op de Letse televisie van “moord” en zei dat er in onderzoek ook als dusdanig naar gekeken moet worden. Er is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Vanwege de ramp kondigde de regering drie dagen van nationale rouw af. De ramp is de ergste in de Baltische staat sinds zijn onafhankelijkheid in 1991.