Praktijk En zo gaan zij het toepassen in hun bedrijf

Peter Diamandis legt uit dat onze hersenen gevoeliger zijn voor slecht nieuws dan goed nieuws.
Peter Diamandis legt uit dat onze hersenen gevoeliger zijn voor slecht nieuws dan goed nieuws. Foto’s Peter de Krom

Pieter Helmons, ziekenhuisapotheker in het Sint Jansdal-ziekenhuis in Harderwijk, wil robots inzetten om infuuszakjes te selecteren voor meerdere patiënten. „Om de veiligheid van een infuus te garanderen, wordt nu per patiënt een infuus klaargemaakt. Met behulp van een robot kunnen producten voor meerdere patiënten worden klaargemaakt, waardoor er geen geneesmiddel verloren gaat. Ook kunnen pratende robots in de toekomst ervoor zorgen dat het juiste geneesmiddel aan het bed van de patiënt beschikbaar is en informatie geven over het geneesmiddel.”

Paul de Geus is juist op zoek naar het volgende bedrijf dat ontwrichtend werkt. Het e-Bay, Google of Amazon van 2023, zeg maar. Met zijn bedrijf Syllion Ventures investeert hij in jonge start-ups. De lezing van Diamandis versterkte zijn plannen om te investeren in ondernemingen die bijdragen aan de circulaire economie. „Dat er bedrijven zijn in China die het edelmetaal van oude computers schrapen en eraan verdienen zette me aan het denken.” En, hij was getriggerd om te investeren in de opwekking van zonne-energie.

Martin Voorzanger van Toogethr, een app die autoritjes delen mogelijk maakt, wil sensoren gaan gebruiken. „Als een sensor in de auto registreert dat je met je gezin instapt, hoeft de app je niet meer te vragen of je de auto nog wilt delen.”

Nederland heeft te weinig storytellers, zegt Jonathan Marks, oprichter van Critical Distance BV, een bedrijf dat start-ups adviseert. Dat is volgens hem het grote verschil tussen bedrijven aan de westkust van de Verenigde Staten en de start-ups waarmee hij in Eindhoven samenwerkt. „Diamandis weet de menigte te overtuigen. Die kan mensen meeslepen. Dat moeten Nederlandse bedrijven ook leren. Dus dat ga ik toepassen bij mijn klanten in Eindhoven.”

Yuri van Geest, alumnus van de Singularity University en medeschrijver aan Diamandis’ laatste boek, spoort bedrijven aan na te denken over de logistieke en economische voordelen van 3D- en 4D-printers. „Start-ups kunnen slim financiering ophalen via crowdfunding”, adviseert Van Geest. Ook voorspelt hij de inzet van drones met infrarood sensoren in de landbouw. „Die kunnen monitoren hoeveel pesticiden een akker nodig heeft en in welke mix. Goedkoper en duurzamer.”