Postzegel Willem-Alexander ontworpen door Studio Job

V.l.n.r. bestuursvoorzitter van PostNL Herna Verhagen, koning Willem-Alexander, ontwerper Nynke Tynagel, ontwerper Job Smeets en fotografe Rineke Dijkstra bij de onthulling van het eerste exemplaar van de nieuwe permanente koningspostzegel van PostNL.
V.l.n.r. bestuursvoorzitter van PostNL Herna Verhagen, koning Willem-Alexander, ontwerper Nynke Tynagel, ontwerper Job Smeets en fotografe Rineke Dijkstra bij de onthulling van het eerste exemplaar van de nieuwe permanente koningspostzegel van PostNL. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Vanmiddag zijn de nieuwe postzegels met de beeltenis van koning Willem-Alexander gepresenteerd. De zegels zijn ontworpen door Job Smeets en Nynke Tynagel van het in Antwerpen gevestigde Nederlandse designbureau Studio Job. Het ontwerp is gebaseerd op een foto die fotograaf Rineke Dijkstra voor de gelegenheid maakte.

Het ontwerp van Studio Job verwijst volgens PostNL naar de eerste Nederlandse postzegel uit 1852 met daarop een reliëfportret van Koning Willem III en profil. Ook de kleuren van de drie zegels stammen uit die tijd. De postzegel voor bestemmingen binnen Nederland (met waarde 1) is lichtblauw en die met waarde 2 is lichtrood. De postzegel voor internationale bestemmingen is lichtgrijs.

Willem-Alexander kreeg vanmiddag het eerste exemplaar uitgereikt van PostNL-bestuursvoorzitter Herna Verhagen.

‘De koning kijkt ons aan’

Het ontwerpersduo van Studio Job in een reactie:

“Het ontwerp van de koningspostzegel moet gedurende een koningschap lang actueel en bruikbaar blijven. Het portret dient dus een grote groep aan te spreken, maar ook persoonlijk te zijn. Daarom hebben we ervoor gekozen dat de koning ons aankijkt. Door de postzegel een driedimensionaal karakter te geven ontstond er een toegankelijker en informeler beeld, wat volgens ons ook bij deze koning past.”

De nieuwe koningspostzegel is vanaf begin januari te koop.