Plasterk ziet niks in aangepast paspoort Cariben - PvdA: discriminerend

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima in het gezelschap van minister Plasterk, eerder deze maand op Bonaire.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima in het gezelschap van minister Plasterk, eerder deze maand op Bonaire. Foto ANP / Michael Kooren

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ziet niks in het voorstel van VVD-Kamerlid Bosman om inwoners van Curaçao, Aruba en Sint Maarten een aangepast paspoort te geven. Dat liet Plasterk voorafgaand aan het debat over de kwestie weten aan de NOS.

“We hebben één nationaliteit, één paspoort. Het past daarbij niet om onderscheid te maken”, aldus Plasterk tegenover de camera van de NOS:

Volgens Bosman blijft het een Nederlands paspoort, maar laat de buitenkant zien waar de mensen vandaan komen. Het Kamerlid denkt dat gemeenten zo makkelijker kunnen zien of er extra vestigingseisen moeten worden gesteld.

PvdA: voorstel discriminerend

In een reactie op het voorstel noemt coalitiegenoot PvdA het idee “discriminerend”, schrijft persbureau Novum. Ook andere partijen staan kritisch tegenover het VVD-voorstel. CDA kan het idee niet serieus nemen, D66 noemt het ongepast en ChristenUnie vindt het niet passen bij de gelijkwaardigheid in het Koninkrijk.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold twittert: