Opnieuw hoge gevangenisstraffen voor aanhangers Moslimbroeders

Egyptische aanhangers van president Morsi in de beklaagdenbank in Alexandria, Egypte. Ze zijn veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf.
Egyptische aanhangers van president Morsi in de beklaagdenbank in Alexandria, Egypte. Ze zijn veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf. AP / Amira Mortada

Veertien vrouwelijke leden van de Moslimbroederschap zijn veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf, voor deelname aan een terroristische organisatie. Zeven van hen zijn jongen dan 18 jaar. Vijftien leiders van de beweging zijn vandaag veroordeeld tot vijftien jaar.

Dat schrijft persbureau AFP. Arrestaties en veroordelingen van leden van de Moslimbroederschap komen geregeld voor sinds Morsi dit voorjaar werd afgezet door het leger. Bij de hierop volgende protesten kwamen meer dan duizend mensen om. Duizenden mensen werden gearresteerd; veel van hen moeten voor de rechter verschijnen. De rechtbank heeft alle activiteiten van de Moslimbroederschap in september verboden.

Onlangs werden twaalf aanhangers van de Moslimbroederschap veroordeeld tot zeventien jaar gevangenisstraf. Ze namen deel aan een studentenprotest, dat uitliep op geweld. Het gaat om studenten van de Al-Azhar universiteit. Ze zijn veroordeeld voor het aanvallen van diezelfde universiteit. Vanmorgen werd bekend dat ook twee prominente activisten worden gearresteerd voor het beginnen van protesten, waaronder demonstraties die uiteindelijk leidden tot het afzetten van voormalig president Mubarak.

Recht op demonstreren beperkt

Deze week werd het recht op demonstraties beperkt. De wet stelt dat demonstranten voor hun protest eerst toestemming moeten vragen en ontvangen van de politie voordat zij de straat op gaan. Het betekent dat het regime ook streng gaat optreden tegen niet-Moslimbroeders, zegt onze correspondent Gert van Langendonck:

“In Nederland zal het anders zijn, maar in een land als dit zullen mensen die willen betogen tegen het regime geen toestemming krijgen. Gisteren werd de wet voor het eerst getest: er betoogden mensen tegen de betogingswet. Een deel van hen heeft voor de lol om toestemming gevraagd, een ander deel niet. De demonstratie is hardhandig neergeslagen.”

Vierentwintig prominente activisten zijn na de demonstratie gearresteerd en beschuldigd van het aanzetten tot geweld. Een groep vrouwelijke demonstranten is urenlang rondgereden door de stad, in het midden van de nacht in de woestijn gedropt en seksueel misbruikt, schrijft persbureau Reuters. Het was de eerste implementatie van de nieuwe wet, die Egypte op felle kritiek van mensenrechtenactivisten en sommige politici is komen te staan. Volgens de regering is de wet nodig om de continue protesten door Morsi-aanhangers tegen te gaan.