Op tijd op het station, maar de trein rijdt gewoon door

De NS slaat gemiddeld negen stations per dag over

Je zult maar in Arnhem-Zuid wonen en met de trein reizen. Dan heb je vaak pech. Dat station is tot half november van dit jaar 376 keer overgeslagen door de NS. Reizigers op de stations Elst en Nijmegen-Lent overkwam dat dit jaar al 374 keer.

Dat schrijft staatssecretaris Mansveld (Spoor, PvdA) aan de Tweede Kamer. Dagelijks stoppen treinen bijna veertigduizend keer op een station. Gemiddeld negen keer per dag wordt een station overgeslagen. Dat gebeurt vrijwel nooit in de spits, laat de NS weten. Verhoudingsgewijs wordt het station in Rotterdam bij Stadion Feijenoord het vaakst overgeslagen.

Tot half november zijn in totaal 3.129 stations gepasseerd zonder te stoppen. Opvallend: dat is meer dan de jaren ervoor in een heel jaar gebeurde. De reden is onbekend. Mansveld heeft alleen cijfers van de NS. Of andere vervoerders het slechter of beter doen dan de NS, is onduidelijk.

Volgens de NS worden stations meestal overgeslagen om een „olievlekwerking” te voorkomen. Een vertraagde stoptrein kan bijvoorbeeld intercity’s ophouden. Een trein kan ook een station voorbijrijden op last van hulpdiensten, door storingen, of – zeer uitzonderlijk – omdat een machinist vergeet te stoppen. Op de lijn Roosendaal-Nijmegen-Arnhem-Zwolle worden de meeste stations overgeslagen. Ook Bergen op Zoom-Vlissingen en Utrecht-Hilversum scoren slecht.