Bestel je een pop, soda of coke? Dat ligt eraan waar je bent in de VS

We zijn zo geneigd om over de VS te denken als één groot land, dat je misschien nog wel eens vergeet dat ze er ook verschillende dialecten Engels spreken. Maar liefst een stuk of 25. Daardoor kan je gek staan te kijken als ze vragen of je een pop wil, een frisdrankje.

In dit informatieve filmpje hebben de makers aan mensen uit verschillende gebieden van Amerika gevraagd hoe ze bepaalde woorden in hun deel van het land uitspreken. Aan de linkerkant van het scherm licht steeds een kaart op zodat je kan zien in welke delen van de VS men het op die manier zegt. Soms verschillen de uitspraken slechts subtiel, maar soms wordt de klemtoon anders gelegd. Zo kan je pecannoten op verrassend veel manieren uitspreken.

Ook wordt af en toe echt een ander woord gebruikt. Zo heet een langwerpig broodje in het grootste deel van het land een sub, maar aan de oostkust hero of hoagie. Een snelweg noemen de meeste Amerikanen highway, maar aan de westkust weer freeway, en tegen de Canadese grens aan expressway. Als je in de VS naar de ondergrondse vraagt, is het ook handig even in de gids te kijken hoe ze het lokaal noemen want die kan de metro, T, L, of subway genoemd worden.