Oekraïne: EU wil geen geld geven

Oekraïne is gezwicht voor de Russische pressie omdat de Europese Unie (EU) aan de vooravond van de top in Vilnius niet met financiële hulp over de brug kwam. In een interview met vijf Oekraïense televisiekanalen verwijt president Viktor Janoekovitsj de EU dat Brussel hem een te streng financieel beleid wilde opleggen. Ook de Poolse oud-president Aleksander Kwasniewski, speciaal EU-gezant voor Oekraïne, heeft kritiek. Europa heeft volgens hem „te laat” gereageerd op de „economische chantage” van Rusland.

In het interview, dat dat vandaag wordt uigezonden, liet Janoekovitsj weten dat de besprekingen over een associatieverdrag pas hervat kunnen worden als de EU bereid is „normale voorwaarden” te stellen voor de noodzakelijke budgettaire hulp. De Oekraïense economie verkeert in een recessie. De eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal Oekraïne niet inwilligen, aldus de president. Janoekovitsj neemt komende dagen wel deel aan de top in Vilnius. Maar volgens de president moet Oekraïne de tegenstellingen met Rusland van afgelopen drieënhalf jaar gaan overwinnen. „We hebben de kurkentrekker gevonden. Nu moeten we de betrekkingen ook openen”, zei hij in het vraaggesprek.

President Poetin van Rusland liet gisteren doorschemeren dat een viertal Russische staatsbanken met een krediet van circa 22 miljard euro te hulp zou schieten. Oekraïne zou ook met voordelige aardgasprijzen.

De Oekraïense premier Nikolaj Azarov liet gisteren weten dat Rusland had gedreigd met stopzetten van bilaterale handelsakkoorden als Kiev eind deze week in Vilnius een associatieverdrag met de EU sluit. „Dat werd ons duidelijk gezegd”. De EU, die wel 450 miljard euro heeft gestoken in Griekenland, Spanje en Portugal, reageerde niet. „We hebben geen pretenties jegens de EU. Maar partners helpen elkaar als ze het moeilijk hebben”, aldus Azarov.