Praat tegen je computer en Google luistert continu mee

Roep “Ok Google” in de Chromebrowser en Googles zoekmachine verschijnt in je scherm. Het is vanaf nu mogelijk om met je stem op de computer Googles zoekfunctie op te roepen. De optie bestaat al even voor smartphones en tablets en reageert voorlopig alleen op Engelse zoektermen.

Google Voice Search op de Chromebook Pixel.
Google Voice Search op de Chromebook Pixel. Illustratie Google

Roep “Ok Google” in de Chromebrowser en Googles zoekmachine verschijnt in je scherm. Heel ‘Star Trek-verantwoord’, maar voor je privacy betekent dit dat Google continu meeluistert naar datgene wat er in de buurt van je computer wordt gezegd.

Google luistert met je mee

De Ok Google-functie werd dit jaar gepresenteerd tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Google, Google I/O. Het is een mooie functie, maar heeft wel gevolgen voor je privacy, zo schreef technologieredacteur Marc Hijink toen:

Voor de liefhebbers van complottheorieën mensen die zich zorgen maken over hun privacy: dat betekent ook dat Google continu meeluistert naar datgene wat er in de buurt van elke computer gezegd wordt. Maar het is wel heel erg Star Trek, zeggen ze bij Google.

Google noemt de nieuwe functie Google Voice Search Hotword en werkt via een plugin in de webbrowser van Google, Chrome. Als je de plugin hebt geïnstalleerd kun je vanaf het startscherm van Chrome met de woorden “Ok Google” de zoekfunctie oproepen.

“Ok Google” op smartphones en Google Glass

Google is al langer bezig met spraakgestuurd zoeken. Zo is het via de Google-app op de iPhone en iPad mogelijk om met je stem zoektermen in te spreken. Op Googles eigen mobiele platform, Android, gaan de mogelijkheden sinds kort nog een stap verder. In de nieuwste versie van Android (4.4), KitKat, is het mogelijk om via deze manier te zoeken. Ook Googles bril, Google Glass, kent deze manier van zoeken.

Zo werkt spraakgestuurd zoeken op de Nexus 5:

De nieuwe functie werkt alleen als je Google via Google.com benadert.