Krijgt Utrecht haar miljoenengebouw?

Stadsverslaggever Utrecht

Het is hoogst onzeker of Utrecht een nieuw megacomplex met een filmhuis en bibliotheek kan bouwen in het nieuwe stationsgebied. GroenLinks, de grootste partij in de gemeenteraad, heeft gisteren in een commissievergadering aangekondigd tegen de komst van de ‘Bieb++’ te zullen stemmen, zoals het project heet. De partij vindt het financiële risico voor de gemeente te groot, en een uitgave van 62 miljoen euro te hoog. Raadslid Chiel Rottier: „Daar komt nog eens bij dat er al bijna 17 miljoen euro is gereserveerd. Dat vinden wij te veel in deze economische tijd.”

Het college van B en W wil in het vernieuwde Utrechtse stationsgebied een complex van maximaal elf verdiepingen bouwen, met zes woonlagen voor starters. Onderdeel daarvan is de ‘Artplex’, een filmhuis van acht zalen met circa 800 zitplaatsen. Daarnaast komt er een bibliotheek, 650 loungeplekken voor studie, een grand café, kantoorruimte, parkeerplaatsen en een fietsenstalling. Er is al jarenlang discussie over het plan. Nu is precies de helft van de gemeenteraad voor, de andere helft tegen. De haalbaarheid komt nu neer op de twee eenmansfracties in de Utrechtse gemeenteraad: de ChristenUnie en Groen Rechts. Zij bepaalden nog geen standpunt. De laatste partij kwam niet opdagen tijdens de commissievergadering.

Filmregisseur Jos Stelling, die twee filmhuizen in Utrecht bezit, is blij met de „verrassende draai” van GroenLinks. „Het is oneerlijke concurrentie”, zegt Stelling. „Artplex gaat straks dezelfde films draaien als wij doen, maar ik doe dat zonder een stuiver subsidie.” Wethouder Lintmeijer (Cultuur, GroenLinks) verwees tijdens de vergadering naar onderzoeken die uitwijzen dat het aantal filmbezoekers zal stijgen als er meer zalen in de stad zijn. Die extra zalen komen er sowieso, want bij de Jaarbeurs bouwt bioscoopketen Wolff een nieuw complex met vijftien zalen. Ook in Leidsche Rijn zijn plannen voor een grote bioscoop. Volgens Stelling gaan de onderzoeken waar Lintmeijer zich op baseert uit van verkeerde cijfers. Hij heeft een tegenonderzoek laten doen. Dat gaat de raad nu bestuderen. Mocht het filmhuis tóch worden gebouwd, dan wil Stelling zijn stadsmedaille – gekregen op zijn 65ste verjaardag – inleveren: „Dan heeft de stad zich tegen mij gekeerd.” De gemeenteraad stemt op 19 december definitief over het nieuwbouwproject.