Iran en Turkije roepen op tot staakt-het-vuren Syrië voor vredestop

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu (links) en zijn Iraanse collega Javad Zarif tijdens hun gezamenlijke persconferentie.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu (links) en zijn Iraanse collega Javad Zarif tijdens hun gezamenlijke persconferentie. Foto AFP/ Atta Kenare

Iran en Turkije hebben opgeroepen tot een staakt-het-vuren in Syrië in aanloop naar de vredesconferentie in januari in Genève, meldt persbureau AFP op gezag van het Iraanse persbureau Mehr.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu en zijn Iraanse collega Javad Zarif deden deze oproep op een gezamenlijke persconferentie. Zarif zei dat “al onze pogingen erop gericht moeten zijn het conflict te beëindigen en een staakt-het-vuren te bewerkstelligen, als het mogelijk is zelfs voor Genève II”.

Volgens Davutoglu moet er “niet twee maanden gewacht worden” om tot een mogelijke onderbreking van de gevechten te komen:

“Daarvoor nog moeten we voorbereidingen treffen om tot een staakt-het-vuren te komen, dat ervoor kan zorgen dat Genève II een succes wordt.”

De twee ministers zeiden “gelijke opvattingen” te hebben, waaronder het gegeven dat er geen militaire oplossing is voor de burgeroorlog in Syrië. Iran is de voornaamste bondgenoot van president Bashar al-Assad, terwijl Turkije de rebellen in het land steunt. De oorlog in Syrië duurt inmiddels al ruim 2,5 jaar voort en heeft al aan meer dan 120.000 mensen het leven gekost.

Syrische regering niet van plan macht uit handen te geven

Eerder op de dag heeft de Syrische regering gezegd dat ze niet van plan is tijdens de vredesconferentie de macht over het land uit handen te geven. Dat liet het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken weten, schrijft persbureau AP.

Maandag werd aangekondigd dat de vredesgesprekken gepland staan voor 22 januari. Over die gesprekken is lang gesteggeld. De oppositiegroepen in het land hebben meerdere keren gezegd dat deze alleen wilden bijwonen als president Assad zou beloven te vertrekken. Assads regering hield op haar beurt vast niet om de tafel te willen met gewapende groepen die tegen haar strijden. Ondanks dat de datum van de conferentie nu vaststaat, blijft er onder andere onduidelijk wie er precies meedoen.