Ik heb een voorraad brokjes voor de kat

Heleen van den Bos (34) is vlieginstructeur bij deltavliegschool Randonaero Adventures In 2014 wordt ze eigenaar Ze woont met kat Kaija in een appartement in Utrecht

‘Vliegen doet echt iets met een mens. Als cursisten tijdens hun eerste dag deltavliegen maar een klein beetje van de grond komen zie je ze al helemaal stralen. Het is ook een vreemde beleving, vliegen. Iets wat bij veel mensen wel voorkomt in hun dromen. Met deltavliegen doe je het in het echt, het is een intense beleving. Zeker als je naar het buitenland gaat: je staat bovenop een berg en rent die helling af met alleen wat aluminium en een zeil.

„Ik ben in 2007 in Nederland begonnen met deltavliegen. Mijn eerste lessen waren op het terrein van vliegschool Randonaero Adventures in Zeeland. Daar word je aan een lier de lucht in getrokken. Sinds twee jaar geef ik er zelf les en vanaf 2014 neem ik de school over. Jaarlijks hebben we zo’n vijftig cursisten met wie we zowel in Zeeland als in de Franse Alpen de lucht in gaan.

„Via crowdfunding heb ik 25.000 euro bij elkaar gekregen om de school over te nemen, dat is een deel van het overnamebedrag. Het andere deel wordt verrekend via een meester-gezelconstructie. De oude eigenaar blijft werken, maar ik ben straks de baas. Door deze constructie blijft er voor mezelf wel wat minder over. Daarom heb ik ook nog een tekstbureau, Bostekst, waarmee ik op freelance basis teksten schrijf. Met beide banen verdien ik bij elkaar gemiddeld zo’n 1.600 euro netto per maand.”