Hij is een dokter zoals ik ook wil zijn

„Er kwam een vrouw het ziekenhuis binnen die bij een val de punt van haar neus had verloren. Een oppervlakte van twee centimeter was helemaal verdwenen en ik dacht: dat zal nooit meer mooi worden. Plastisch chirurg Rens Huisinga bekeek de wond, tekende mogelijke oplossingen uit op papier en besloot huid van bovenop de neus zo te draaien dat er een nieuwe punt ontstond. Toen de vrouw vier weken later terugkwam voor controle bleek je er haast niets meer van te zien, zo knap gedaan!

„Hij is een dokter zoals ik ook wil zijn. Hij doorgrondt de anatomie van het lichaam en is heel handig en creatief; een hand waarbij de vingers eraf liggen door een ongeluk kan hij weer functioneel maken. Maar tegelijkertijd heeft hij ook veel interesse in zijn patiënten. Bij een eerste gesprek vraagt hij naar meer dan de kwaal alleen en schrijft van alles op. Voordat een operatie begint, maakt hij dan nog even een praatje en vraagt hoe het nou met het opknappen van de zeilboot gaat.

„Dat respect voor patiënten uit zich ook in eerlijkheid. Soms is het beter om als arts zeggen: dit kunnen we niet. Je moet niet koste wat kost willen opereren. Als je weet dat een wond niet goed geneest bij een patiënt vanwege een andere aandoening, doe je met plastisch chirurgie misschien meer kwaad dan goed. En tegen een meisje dat een borstverkleining wilde, adviseerde hij om eerst af te vallen. Dan zouden haar borsten vanzelf al kleiner worden en kon hij een beter resultaat bereiken.

„Ook als mens is hij mijn grote voorbeeld. Keihard werken en het beste voor je patiënten willen, maar ook inzien dat er meer is in het leven om van te genieten: hij is een lieve gezinsman en kan ook zomaar een paar dagen vrij nemen om de Himalaya te beklimmen.”