Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Noord-Groningers naar rechter om waardevermindering huis

Een inwoner plaatst ijzeren pennen in de oudste woning van Zeerijp.
Een inwoner plaatst ijzeren pennen in de oudste woning van Zeerijp. Foto ANP / Catrinus van der Veen

De rechter moet uitzoeken of de staat of de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aansprakelijk is voor waardevermindering van huizen in Noord-Groningen als gevolg van gaswinning. De stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) heeft daartoe besloten.

Dat bleek vanavond op een informatiebijeenkomst van de WAG, waar zo’n honderd mensen aanwezig waren. De WAG verwacht in het eerste kwartaal van volgend jaar naar de rechter te stappen. Eerst zal de stichting onderzoek doen om bewijzen te verzamelen. Zo is er inmiddels een enquête onder ruim 700 huiseigenaren verspreid. Hoogleraar George de Kam - broer van hoogleraar Flip de Kam - zal het onderzoek begeleiden. Onze correspondent Wubby Luyendijk was bij de bijeenkomst aanwezig:

Twitter avatar WubbyL wubby luyendijk Stichting WAG: nog te vroeg voor keiharde bewijzen waardedaling huizen #gaswinning #aardbevingen

In stichting WAG hebben 233 mensen zich verenigd. De stichting is in mei opgericht om huiseigenaren bij te staan waarvan de waarde van het huis is verminderd. Een advocatenkantoor staat de stichting bij en stelde de overheid eerder al aansprakelijk voor de schade.

Bevingen beschadigen 69 Groningse monumenten

NRC Handelsblad berichtte eerder vandaag dat 69 van de omstreeks 100 rijksmonumenten in Noord-Groningen schade hebben geleden als gevolg van gaswinning. Dit blijkt uit een inventarisatie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Het gaat om 34 kerken, vijftien huizen, dertien boerderijen, drie molens, twee landhuizen, het oude raadhuis van Appingedam en één horecagelegenheid. De meeste monumenten staan in Loppersum (18), Eemsmond (13) en Delfzijl (11) en de schade varieert: van scheuren in kerkgebouwen tot aan wankele schoorstenen. Het totaalbedrag van de schade is nog onbekend.

Vannacht signaleerde het KNMI in de omgeving van Appingedam opnieuw een lichte aardschok met een kracht van 2,0 op de schaal van Richter