Georgië kiest voor Brussel én Moskou...

In de havenstad aan de Zwarte Zee is vijandigheid ver weg. „Wij willen met alle buren goede contacten.”

De pittoreske stad Batoemi werd onder de vorige president Saakasjvili volgebouwd met spectaculaire, hoge architectuur.
De pittoreske stad Batoemi werd onder de vorige president Saakasjvili volgebouwd met spectaculaire, hoge architectuur. Foto Getty Images

Dertien keer liet de nieuwe president van Georgië in zijn inaugurele rede deze maand het woord Europa of Europees vallen. De naam Rusland: één keer.

Giorgi Margvelasjvili riep op tot dialoog en tot het oplossen van problemen.

Deze filosoof van 44, die nog maar kort in de politiek zit, zei niets dreigends of onaardigs over Rusland, zoals zijn voorganger Michail Saakasjvili vaak deed. Dat is nieuw.

Saakasjvili, die na de Rozenrevolutie tien jaar geleden aan de macht kwam, zette zich fel af tegen Rusland en belandde in 2008 zelfs in een korte, hevige oorlog met het land.

Margvelasjvili pleitte in zijn eerste interview op de Russische tv voor normalisering van de betrekkingen. Sommige Georgiërs zijn boos dat Margvelasjvili de oorlog niet eens meer aanroerde. Velen zijn verwachtingsvol. In Rusland werd het interview goed ontvangen.

Georgië is een van de voormalige Sovjetrepublieken die deze week in Vilnius overlegt over meer toenadering tot de Europese Unie.

De verwachting is dat het land van 4,5 miljoen inwoners gaat proberen om het associatieverdrag te initiëren dat Oekraïne net in de vriezer heeft gezet.

Tegelijkertijd exporteert Georgië sinds dit jaar weer wijn en bronwater naar Rusland. Mandarijnenboeren in West-Georgië kregen vorige week inspecties van de Russische keuringsdienst over de vloer. Het afgelopen decennium verrotten hun vruchten aan de bomen.

En er is net een nieuwe boot tussen Batoemi en Sotsji, vijf uur varen verderop, pal langs conflictgebied Abchazië.

Batoemi is een van de plekken waar de erfenis van Saakasjvili vanaf iedere straathoek te zien is. De pittoreske stad, waar de Argonauten volgens de Griekse mythen tovenares Medea oppikten, werd onder zijn presidentschap volgebouwd met spectaculaire, hoge architectuur, waaronder een pand met een reuzenrad in de nok. Piazzaplein heet het nieuwe stadshart en doet denken aan Madrid.

Er is een chacha-fontein bij de klokkentoren, die volgens de toeristengidsjes elke dag om 19.00 uur gedurende tien minuten de nationale sterke drank van Georgië spuit. Natia Sirabidze, hoofd voorlichting van de provincie waar Batoemi onder valt: „Een idee van onze vorige president. Die wilde dat alles buitengewoon was, en nieuw in het heelal, om investeerders aan te trekken.”

Haar spottende toon is tekenend voor de wijze waarop de nieuwe leiders omgaan met de erfenis van Saakasjvili: minder extravagant graag. Het pand met het reuzenrad is van binnen nooit afgekomen en staat nu te koop.

Maar afgebroken worden de prestigeprojecten niet. De chacha-fontijn is teruggeschroefd naar twee keer vijf minuten in het weekend. De pr-stunt moet zeker ook Russen aantrekken.

De makkelijk benaderbare regionale minister van Financiën en Economie Davit Baladze (32) legt in ambtelijke taal uit hoe het nu verder gaat. „Wij willen met alle buren goede contacten onderhouden.” Ook met de Russen én met de islamitische Turken, die veel van Saakasjvili’s bouwwoede ten uitvoer brachten en in het oer-christelijke Georgië voor meer angst zorgen dan de Russen.

In de haven halen de verzamelde mannen een citaat van Maksim Gorki over Lenin aan. „Eenvoudig als de waarheid”, zo heeft de nieuwe president van Georgië over Rusland gesproken. Gorki is nog in Batoemi geweest, net als Tsjechov en Boelgakov.

Voor velen in Batoemi is het niet ‘of-of ‘maar ‘en-en’. Ze willen wat Oekraïne geprobeerd heeft: niet kiezen tussen Brussel en Moskou. Komend jaar blijkt in hoeverre dat kan.

Het is de vraag wat Rusland doet als Georgië net gewend is geraakt aan een open Russische markt en daadwerkelijke associatie met Europa binnen handbereik komt.