Een schone adoptie bestaat niet

Zien Docu

Holland Doc: Mercy Mercy

Nederland 2, 23.40-00.40u.

Adoptieouders opgepast: vanavond op tv een adoption from hell. Twee Ethiopische kinderen worden afgestaan door ouders die verwachten te gaan sterven aan aids. De kinderen worden geadopteerd door Deense ouders. Met nieuwe medicijnen blijven de geboorteouders echter leven. Ze willen contact met hun kinderen, maar dat krijgen ze niet. In Denemarken loopt het zo uit de hand dat het meisje Masho uit huis wordt geplaatst. Terug naar Ethiopië kan ze niet, om onbekende redenen.

Uniek aan de documentaire Mercy Mercy (eerder te zien op IDFA en tv) is dat de Deense regisseuse Katrine Riss Kjaer jarenlang bij beide ouderparen filmde, zodat we een goed beeld krijgen van twee adoptiekanten. De kijker identificeert zich met de Ethiopische ouders: redelijke mensen met begrijpelijk verdriet. De Deense ouders steken daarbij af als kil en lelijk.

Mercy Mercy komt nogal anti-adoptie over. De film toont waarheden die spelen in iedere adoptie uit een niet-westers land. Neokoloniale ongelijkheid bijvoorbeeld, en onbekwame instanties. Een schone adoptie bestaat niet, er ligt altijd ellende achter. Geen reden om niet te adopteren, wel goed om te weten.

Wilfred Takken