Dubai mag World Expo 2020 gaan organiseren

Gedelegeerden bekijken het bid van Dubai op een scherm vandaag in Parijs. De stad in de Verenigde Arabische Emiraten mag in 2020 de World Expo organiseren als eerste stad in het Midden-Oosten ooit.
Gedelegeerden bekijken het bid van Dubai op een scherm vandaag in Parijs. De stad in de Verenigde Arabische Emiraten mag in 2020 de World Expo organiseren als eerste stad in het Midden-Oosten ooit. Foto AP/ Remy de la Mauviniere

Dubai mag in 2020 de World Expo, de universele wereldtentoonstelling, organiseren. De stad in de Verenigde Arabische Emiraten kreeg de voorkeur boven het Russische Jekaterinenburg, nadat eerder het Turkse Izmir en het Braziliaanse São Paulo waren afgevallen.

Twitter avatar ShaimaAbubaker Shaima Abu Baker The #Expo2020 Winner’s celebration from the highest tower in the world #BurjKhalifa #DubaiExpo2020 #fireworks #dubai http://t.co/UxWwNNzIAQ

Dubai kreeg de voorkeur van 116 van de 164 stemmende leden van het Bureau International des Expositions. Dubai is de eerste stad in het Midden-Oosten die de wereldtentoonstelling mag organiseren. Autoriteiten in Dubai verwachten binnen 2015 en 2021 zeventien miljard euro aan investeringen binnen te halen door het evenement, schrijft persbureau AP. De kosten worden geschat op iets meer zes miljard euro.

Het evenement staat gepland voor 4 januari tot 30 juni 2020. In 2015, tijdens de volgende universele wereldtentoonstelling, is Milaan gastheer. De laatste vond in Shanghai plaats. Naast universele wereldtentoonstellingen zijn er ook gespecialiseerde. Daarvan was de laatste die in het Zuid-Koreaanse Yeosu in 2012, met als onderwerp oceanen.

De universele wereldtentoonstelling is al lang niet meer zo populair als evenementen als het WK voetbal of de Olympische Spelen, schrijft AP, maar het blijft een kans voor landen zichzelf aan miljoenen mensen ter wereld te laten zien. Soms wordt er speciaal voor het evenement een bouwwerk gemaakt, denk aan het Atomium in Brussel of de Eiffeltoren in Parijs.

Bekijk hier foto’s van alle kandidaatsteden.