Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

De Senaat beslist: Berlusconi is zijn zetel kwijt - ‘Italië is niet van hem af’

Silvio Berlusconi is geen parlementariër meer. Daarover heeft de senaat zojuist gestemd, nadat hij veroordeeld is voor belastingfraude. Berlusconi zei enkele minuten voor stemming dat hij de politiek niet zal verlaten.

Silvio Berlusconi vandaag tijdens zijn toespraak.
Silvio Berlusconi vandaag tijdens zijn toespraak. Foto AP / Alessandra Tarantino

Silvio Berlusconi is geen parlementariër meer. Daarover heeft de Italiaanse Senaat zojuist gestemd, vanwege zijn veroordeling voor belastingfraude. Enkele minuten voor stemming zei hij strijdbaar dat hij de politiek niet zal verlaten.

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker #Berlusconi is senaatszetel kwijt. Wil buiten parlement politiek actief blijven. Begin van post-Berlusconi tijdperk? Is nog open vraag.

‘Dit was onontkoombaar’

De beslissing werd genomen na een urenlang debat. Berlusconi zelf noemde het alvast “een dag van rouw om de democratie”. De verwachting was dat Berlusconi als volksvertegenwoordiger zou worden geschorst. Een Senaatscommissie adviseerde dat eerder al. Berlusconi heeft tot het laatste moment geprobeerd zijn collega’s te overtuigen van een stem tégen schorsing. Zonder parlementaire onschendbaarheid staat het rechters in Napels en Milaan, waar nog onderzoeken tegen hem lopen, vrij om hem te arresteren.

De schorsing was onontkoombaar, zegt onze Italië-redacteur Marc Lijendekker:

“Zijn aanhangers waren helemaal in het zwart gekleed om de rouw te benadrukken. Hij heeft van alles geprobeerd, maar de Senaatsvoorzitter hield zich met strakke hand aan het schema. Het was een gelopen race.”

Politieke crisis afgewend, Berlusconi houdt invloed

Een politieke crisis is in elk geval afgewend, nu een aantal weglopers uit het kamp van Berlusconi hebben besloten dat zij een brede coalitie van de centrum-linkse premier Letta een jaar blijven steunen. Daardoor blijft zijn meerderheid behouden.

Berlusconi mag zes jaar lang geen politiek ambt meer bekleden, maar dit betekent niet het einde van zijn politieke carrière. Zelfs al is Berlusconi geen parlementariër meer, volgens analisten zal hij, hoewel verminderd, politieke invloed houden. Eerder deze maand kondigde hij de heroprichting van zijn oude partij Forza Italia aan, en hij heeft nog altijd miljoenen aanhangers. Bij zijn huis in Rome verzamelde zich vandaag een aantal trouwe aanhangers om hem te steunen. Leijendekker:

“Berlusconi heeft veel mediamacht en is een van de rijkste figuren uit Italië. Italië is nog niet van hem af. Maar vergeet niet dat hij straks moet beginnen aan zijn taakstraf, een soort sociale dienst, van één jaar. Je zag ook duidelijk dat hij het zwaar had, tijdens de toespraak. Hij sprak strijdbare woorden, maar zijn heilige vuur was even weg.”