Coupleider Mali gearresteerd, aangeklaagd voor ontvoering

Generaal Amadou Sanogo op een archieffoto uit april 2012.
Generaal Amadou Sanogo op een archieffoto uit april 2012. Foto AFP / Issouf Sanogo

De leider van de militaire coup in Mali is gearresteerd. Hij wordt in elk geval aangeklaagd voor ontvoering, maar mogelijk volgen later nog andere aanklachten. Dat schrijft persbureau AP.

Generaal Amadou Haya Sanogo werd in zijn huis in Bamako ingerekend door militairen, in opdracht van het ministerie van Defensie. Hij wordt beschuldigd van gruwelijke martelingen en executies van militairen die zijn plotselinge macht bekritiseerden.

Sanogo greep in maart 2012 de macht. De chaos die volgde op de staatsgreep stelde Toeareg-rebellen en radicaalislamitische opstandelingen in staat grote delen van Noord-Mali in te nemen. Hoewel Sanogo de macht uiteindelijk overdroeg aan een burgerregering, had hij achter de schermen nog lang veel invloed. In augustus waren de eerste presidentsverkiezingen in Mali sinds de coup, die een einde maakte aan twee decennia van democratie. De nieuwe regering liet al meteen merken niet terug te deinzen voor de machtige en gevreesde Sanogo.

Een gevreesde man die de touwtjes nog altijd in handen had

In oktober oordeelde een rechter dat Sanogo zich moest melden om vragen te beantwoorden. Hij kwam nooit opdagen. De betreffende rechter ontving meerdere malen doodsbedreigingen en kreeg daarop beveiliging. In mei braken aanhangers van Sanogo in bij het presidentiële onderkomen en sloegen ze interimleider Dioncounda Traore bewusteloos. Sanago ontkende betrokken te zijn bij de aanval, maar door velen werd het gezien als een teken van hem om te laten zien aan de burgerregering wie echt de touwtjes in handen had.

Een onderzoeker van Human Rights Watch, die tien missies in Mali leidde sinds het begin van de crisis, noemt de arrestatie een belangrijke stap.

“De Malinese rechter laat zien dat niemand, zelfs geen generaal, boven de wet staat. Dit is een heel bemoedigende stap voor de slachtoffers van de misdaden die zijn begaan door degenen die loyaal zijn aan Sanogo.”

VN-Missie

Sinds juli is er een VN-missie in Mali om het oplaaiend geweld tegen te gaan en de stabiliteit in het land te herstellen. Frankrijk greep in met een militair offensief nadat rebellen vorig jaar de macht grepen. Uiteindelijk moeten ruim 12 duizend VN-militairen en politiemensen zijn gestationeerd in Mali. Ook Nederland draagt bij aan de missie, onder leiding van Bert Koenders. Er gaan bijna vierhonderd Nederlandse militairen naar het Afrikaanse land.