Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Cameron verdedigt strengere regels EU-migranten

Premier David Cameron onderweg naar het Lagerhuis.
Premier David Cameron onderweg naar het Lagerhuis. Foto AP/ Matt Dunham

De Britse premier David Cameron heeft in een interview met de BBC zijn plannen om de financiële steun vanuit de regering voor migranten aan te scherpen verdedigd. Hij zei dat Groot-Brittannië “een duidelijke boodschap” afgeeft.

Hij kondigde de volgende, strengere maatregelen vandaag aan in een artikel in de Financial Times:

  • nieuwe migranten krijgen de eerste drie maanden geen werkloosheidsuitkering;
  • betalingen worden gestopt na een halfjaar, behalve als de persoon die daarop een beroep doet een “oprechte” kans op werk heeft;
  • nieuwe migranten hebben niet meteen recht op huurtoeslag;
  • migranten die bedelen of op straat wonen worden het land uitgezet en binnen een jaar is geen terugkeer mogelijk;
  • een verviervoudiging van de boetes voor werkgevers die niet het minimumloon betalen.

 

Toestroom arbeidsmigranten beperken

De Britse regering probeert de toestroom van arbeidsmigranten uit de Europese Unie tegen te gaan. In Groot-Brittannië heerst de vrees dat een grote toestroom van migranten uit met name Bulgarije en Roemenië op gang komt wanneer inwoners uit beide landen vanaf 1 januari volgend jaar vrij toegang hebben tot de EU. Veel Britten willen dat zij geen werk mogen verrichten in hun land. De regering wil “uitkeringstoerisme” voorkomen.

Cameron zei tegenover de BBC dat hij de maatschappelijke zorgen in het land deelt. “De Britse bevolking verwacht rechtvaardigheid”. De maatregelen zijn hem al op kritiek komen te staan. Volgens Labour had Cameron eerder moeten handelen en een Eurocommissaris waarschuwde Groot-Brittannië dat het land als “vilein” zou worden gezien.

De Bulgaarse ambassadeur reageerde ook al en sprak van “zondebokgedrag en stereotypering”:

Twitter avatar BBCNormanS norman smith Bulgarian Ambassador Konstantin Dimitrov accuses politicians and media of “stereotyping and scapegoating a tiny nation” #wato

Maar de premier benadrukte tegenover de BBC dat de regels niet alleen zijn opgesteld voor Bulgaren en Roemenen:

“Het is op eenieder in de EU gericht die denkt naar Groot-Brittannië te kunnen komen om aanspraak te maken op financiële voordelen.”

Volgens EU-commissaris Viviane Reding kan er over het vrij verkeer door EU-lidstaten niet onderhandeld worden. De Britse regering is echter voornemens de plannen door te zetten.

Update 17.30: Volgens de EU moet Groot-Brittannië de regels voor het vrij verkeer van personen accepteren als het land onderdeel van de interne markt in de EU wil blijven uitmaken

Kiezers maken zich over immigratie meeste zorgen

Correspondent Titia Ketelaar schrijft vandaag in nrc.next dat Cameron weet dat hij íets moet doen, mede dankzij de druk van zijn eigen rechterflank en de eurosceptici van UKIP:

“Uit peilingen blijkt dat de kiezers zich over immigratie het meeste zorgen maken. Zijn regering wist de immigratie terug te dringen door het moeilijker te maken voor mensen van buiten de EU om binnen te komen. De komst van duizenden Bulgaren en Roemenen zou dat werk tenietdoen. Bovendien vinden kiezers het vrije verkeer van personen één van de grootste nadelen van het EU-lidmaatschap.

Op de vraag welke bevoegdheden Cameron bij nieuwe onderhandelingen over de Unie zou moeten terugeisen van Brussel noemen Britten van alle achtergronden als eerste de controle over wie zich in het Verenigd Koninkrijk vestigt. Om de Britten bij Europa te houden, moet de premier dus laten zien dat hij migranten kan weren.”