Bijna zeven jaar cel voor daders van Kunsthalroof

In Roemenië zijn de 29-jarige Radu D. en de 25-jarige Eugen D. tot zes jaar en acht maanden cel veroordeeld wegens hun aandeel in de roof van zeven kunstwerken uit de Kunsthal in Rotterdam. De inbraak vond plaats in oktober van vorig jaar.

De twee mannen zijn schuldig bevonden aan diefstal „met zware gevolgen” en aan het lidmaatschap van een criminele organisatie. De aanklager had 18 jaar geëist. De rechterlijke motivatie van de uitspraak volgt over enkele dagen.

Naast de strafrechtszaak komt er nog een civiele rechtszaak over het verdwijnen van de kunstwerken, met een verzekerde waarde van 18,1 miljoen euro. Het openbaar ministerie zal daarin proberen te bewijzen dat de kunstwerken zijn verbrand. In de kachel van de moeder van de hoofdverdachte zijn asresten van olieverfschilderijen gevonden.

Ook zijn er nog zittingen gepland in een rechtszaak tegen vier andere verdachten, onder wie de moeder van hoofdverdachte Radu D. Deze vier hebben anders dan Radu D. en Eugen D. nog geen schuldbekentenissen afgelegd die de rechter als bevredigend kwalificeert. De schuldbekentenis van de twee heeft ze strafvermindering opgeleverd. Omdat ze al sinds januari van dit jaar in voorarrest zitten, komen ze waarschijnlijk in september 2019 vrij. Hun advocaten hebben tien dagen de tijd om tegen het vonnis in beroep te gaan.

In Europees perspectief is de straf voor de twee verdachten vrij hoog, al gebeurt het vaker dat kunstdieven gevangenisstraffen van meer dan een jaar krijgen. Zo kreeg de Nederlander Cornelius M. in Frankrijk veertien jaar voor, onder meer, het leeghalen van het kasteel van oud-president Giscard d’Estaing. In 2005, vijf jaar later, kreeg de Maastrichtse antiekhandelaar Simon V. vijf jaar gevangenisstraf voor de diefstal van kunstvoorwerpen uit Noord-Franse kerken. En de man die in 1988 drie Van Gogh-schilde- rijen uit het Kröller-Müller stal, kreeg daarvoor vijf jaar celstraf.

In de eerste grote museale kunstroofzaak ooit, die van de Mona Lisa in 1911, kreeg de dief, Vincenzo Peruggia, 380 dagen celstraf. De rechter liet meewegen dat de Italiaan het doek had gestolen om het terug te geven aan zijn land: hij dacht (ten onrechte) dat Napoleon het uit Italië had geroofd.

De Kunsthal is tevreden met de straf: „Met deze uitspraak wordt een hoofdstuk afgesloten. Wij richten ons op de toekomst.”