Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Bay Psalm Book levert ruim 14 miljoen dollar op

Een exemplaar van het Bay Psalm Book is gisteren voor 14,2 miljoen dollar (zo’n 10,5 miljoen euro) bij Sotheby’s in New York geveild. Er werd nog nooit zoveel voor een gedrukt boek betaald.

 

Het record was in handen van een exemplaar van John James Audubon’s Birds of America, dat in 2010 11,5 miljoen dollar opleverde.

Het Bay Psalm Book, dat ook wel het Whole Booke of Psalmes wordt genoemd, is bijzonder omdat het in 1640 werd gedrukt in Cambridge, Massachusetts. Het werd gedrukt op de eerste drukpers die de Pilgrim Fathers vanuit Europa meenamen op hun zeereis naar Amerika in 1620.

Van de 1700 psalmboeken die met de drukpers werden gemaakt zijn er nu nog maar 11 bekend.

Aanbieder van het Bay Psalm Book was de Old South Church uit Boston. De koper is de Amerikaanse zakenman en filantroop David Rubenstein, die voornemens is het boek uit te lenen aan verschillende bibliotheken in de VS.

In 1947 werd voor het laatst een exemplaar van het Bay Psalm Book geveild. De verkoopprijs was destijds ruim 150.000 dollar.