Asielzoekers toch kijken bij voorstel opvanglocatie Van der Laan

Op straat voor de vluchtflat, waar de groep een tijdje verbleef, werd een maaltijd klaargezet voor de bewoners.
Op straat voor de vluchtflat, waar de groep een tijdje verbleef, werd een maaltijd klaargezet voor de bewoners. Foto ANP / Evert Elzinga

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die al meer dan een jaar op verschillende plekken in Amsterdam verblijven, krijgt morgen de kans om toch te kijken bij de voormalige gevangenis die burgemeester Eberhard van der Laan voor een half jaar aanbiedt als opvanglocatie. In eerste instantie wezen de asielzoekers het aanbod af.

Dat meldt persdienst Novum, op gezag van de woordvoerder van Van der Laan. Deze week vertelde Van der Laan in een interview met NRC Handelsblad dat hij de vluchtelingen “bed, bad en brood” wil bieden. Dat is een tegemoetkoming ten opzichte van zijn eerdere voorstellen: april schreef hij nog dat van “gemeentelijke opvang van ‘de groep als geheel’ geen sprake zal zijn”. Toch wezen de asielzoekers het aanbod vandaag af, omdat het gaat om opvang in een gevangenis. Ze zeiden dat dit een “onhandige keuze” is, omdat het voor degenen die in detentie hebben gezeten traumatische ervaringen oproept.

‘Aantal misverstanden weggenomen’

De woordvoerder van Van der Laan zegt nu dat het voorstel vragen opriep over de bewegingsvrijheid van de asielzoekers, en dat ze morgen de kans krijgen zelf te kijken.

“Ze waren bang dat de voordeur dichtging en vroegen zich af of de cellen open of dicht konden. We hebben in ieder geval een aantal misverstanden weggenomen.”

Van der Laan gaf maandag al aan dat de deuren van het complex van Justitie niet op slot zouden gaan. Hij zei dat hij de asielzoekers de mogelijkheid wil geven in rust na te denken over een oplossing voor hun eigen situatie.

“Wat ik in het afgelopen jaar heb geleerd, is dat de ongedocumenteerden – laat ik hen zo maar even noemen – zolang zij op straat moeten overleven, niet in de juiste stemming zijn om rustig na te denken over hun toekomst en hun terugkeer. Daarom moet je die rust voor ze creëren met stabiele opvang.”

Groep zwerft al ruim een jaar door de stad

De groep demonstratieve asielzoekers zwerft al sinds ruim een jaar door Amsterdam. In september kampeerden ze in de tuin van de Diaconie van de protestantse kerk onder een zeil. Daarna trokken ze in een tentenkamp aan de Notweg in Amsterdam en toen ze daar weg moesten, trokken ze in de zogenoemde vluchtkerk. Vervolgens verhuisden ze naar de vluchtflat en tot slot in het kantoorpand dat ze twee weken geleden ook moesten verlaten. Het gaat om 150 mensen. Ze hopen het regeringsbeleid zo te veranderen dat uitgeprocedeerde, maar niet uit te zetten asielzoekers een normaal leven kunnen opbouwen in Nederland.