Asielzoekers Amsterdam wijzen aanbod ‘vluchtgevangenis’ af

Bewoners van de Vluchtflat, hier op een foto uit september, krijgen een maaltijd
Bewoners van de Vluchtflat, hier op een foto uit september, krijgen een maaltijd Foto ANP/ Evert Elzinga

De uitgeprocedeerde asielzoekers die al een jaar van plek naar plek zwerven in Amsterdam, gaan niet in op het aanbod van de gemeente voor onderdak in een voormalige gevangenis in stadsdeel Zuid. Dat zullen ze burgemeester Eberhard van der Laan vanmiddag laten weten, zegt een woordvoerder tegen persbureau Novum.

Van der Laan bood 159 asielzoekers “bed, bad en brood” aan in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat. Een onhandig aanbod, vinden de asielzoekers:

“Sommigen hebben in detentie gezeten. Het gebouw roept bij hen traumatische ervaringen op.”

Van der Laan kwam met het aanbod, toen duidelijk werd dat de groep asielzoekers hun meest recente plek, een kantoor aan de Weteringschans, moet verlaten. De eigenaar, het Duitse farmaceutisch bedrijf Bayer, wil ze weg hebben, omdat het zegt het pand zelf nodig te hebben. Ze moeten daar vrijdag weg zijn. Daarvoor zaten ze in de zogenoemde Vluchtflat, in een tentenkamp en in verschillende kerken.

Waar de groep nu heen zal gaan, is nog onduidelijk:

“We hopen dat gemeente begrip heeft voor de reactie van de asielzoekers en op zoek gaat naar een ander pand.”

Mening Van der Laan over opvang bijgesteld

Het aanbod van de gemeente was uniek te noemen. Van der Laan schreef in april nog aan de gemeenteraad dat er vanuit de gemeente geen opvang zou worden verzorgd. In een interview met NRC Handelsblad legde de burgemeester uit waarom hij van mening was veranderd:

“Wat ik in het afgelopen jaar heb geleerd, is dat de ongedocumenteerden – laat ik hen zo maar even noemen – zolang zij op straat moeten overleven, niet in de juiste stemming zijn om rustig na te denken over hun toekomst en hun terugkeer. Daarom moet je die rust voor ze creëren met stabiele opvang.”