Aantal hiv-infecties Europa met 8 procent gestegen

Het aantal mensen dat in Europa met hiv is geïnfecteerd, is in 2012 met acht procent toegenomen ten opzichte van 2011. In 2012 werden meer dan 131 duizend nieuwe gevallen gemeld. Dat hebben het Europese Centrum voor Ziektebestrijding en -beheersing en het Europese kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag bekendgemaakt.

Foto ANP / Koen Suyk

Het aantal mensen dat in Europa met hiv is geïnfecteerd, is in 2012 met acht procent toegenomen ten opzichte van 2011. In 2012 werden meer dan 131 duizend nieuwe gevallen gemeld van mensen die geïnfecteerd zijn met het virus dat aids kan veroorzaken, 10.000 meer dan in 2011. Dat hebben het Europese Centrum voor Ziektebestrijding en -beheersing (ECDC) en het Europese kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag bekendgemaakt.

De Europese regio van de WHO omvat 53 landen, waaronder Rusland, Kazachstan en Kirgizië, met in totaal negenhonderd miljoen inwoners, van wie ongeveer 508 miljoen in de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte wonen. De toename van het aantal gevallen van hiv vond vooral plaats in landen in het oosten van Europa en in Centraal-Azië. Daar was de toename 9 procent (102.000 gevallen), terwijl in de EU en EER een toename van minder dan 1 procent was (29.000 gevallen).

Het aantal aidsgevallen nam in de Europese Unie en de EER met 48 procent af, terwijl in het oostelijke deel van de regio het aantal mensen bij wie tussen 2006 en 2012 aids werd geconstateerd met 113 procent toenam.

‘Meer tests en betere behandeling nodig’

“Hoewel de hiv-epidemie in Europa nog niet ten einde is, is ons doel om de verspreiding van hiv tegen te gaan en voor 2015 tot stilstand te brengen in veel landen nog altijd haalbaar”, zei Zsuzsanna Jakab, directeur van het Europese kantoor van de WHO. WHO heeft daartoe eerder dit jaar al nieuwe richtlijnen opgesteld voor de voorkoming van hiv-besmettingen en het gebruik van anti-retrovirale middelen, die de vermenigvuldiging van hiv-virussen remmen.

Volgens ECDC is de toename namelijk nauw verbonden met preventieve maatregelen tegen het oplopen van hiv en de toegang tot anti-retrovirale middelen. Slechts een op de drie geïnfecteerde mensen zou die middelen toegediend krijgen. De organisaties willen ook het testen op hiv makkelijker maken in Europa, omdat een groot deel van de geïnfecteerden er pas in een laat stadium achter komt ziek te zijn. Door in een vroeger stadium al anti-retrovirale therapie in te zetten, blijven geïnfecteerden langer en gezonder leven en is het risico op besmetting kleiner.