Zij willen je leven leuker maken

Vier vrienden laten zien hoe het leven een stuk leuker kan In korte sketches op televisie krijgen ze de ruimte De filmpjes slaan met name aan op Facebook

Het is misschien wel het kortste programma op de Nederlandse televisie. In Zo., iedere werkdag vijf minuten op televisie, laten vier jongens zien dat alledaagse situaties een stuk leuker kunnen.

Neem bijvoorbeeld wachten voor het stoplicht of in de lift. Saai. Tenzij je mee kunt doen aan hun Stoplichtquiz, waarbij je prijzen kunt winnen door slechts één vraag te beantwoorden (‘Wat voor kleur heeft een blauwe vinvis?’). Of ze toveren de lift ineens om tot een ballenbak. Want dat willen de makers van Zo. laten zien: zo kan het ook.

Toen er vorig jaar een oproep van een castingbureau voorbijkwam, hoefden ze niet lang na te denken, vertellen de jongens in een café in Utrecht. Stijn van Vliet: „Ze zochten vier vrienden die dagelijkse items konden maken over saaie dingen. Eigenlijk hadden we allemaal geen tijd, maar we zijn toch diezelfde avond begonnen met het draaien van een pilot. Die oproep leek voor ons geschreven.”

Daan Boom (24), Jasper Demollin (22), Stijn van Vliet (22)en Tim Senders (23) maken al tien jaar samen filmpjes. Daan: „We zaten allevier op school in Bilthoven en kennen elkaar via de schoolmusical. Toen ik genoeg had gespaard om een eigen camera te kopen, zijn Stijn en ik school-tv begonnen. We maakten items als ‘spijbelen met bruggers’ en deden interviews met de rattenverzorgers.”

Na een spoedcursus omgaan met een professionele camera, kregen ze afgelopen zomer van Veronica twee maanden de tijd om materiaal op te nemen. Het resultaat: veertig afleveringen vol onverwachte wendingen, mannelijk naakt en confetti. De droge humor slaat met name aan op Facebook: bijna 15.000 mensen liken de pagina van Klapstoel, de naam van hun collectief.

Waarom noemen jullie je Klapstoel?

Daan: „Een klapstoel is een beetje een kansloos iemand.”

Stijn: „Een knullig figuur.”

Jasper: „Wat wij zelf dus ook zijn.”

Welke aflevering is het meest geslaagd?

Stijn: „Ik denk dat ik ga voor de real life soundtrack, waarbij we mensen op straat voorzien van passende muziek. Het idee is simpel, iedereen herkent het. Soms heb je bij een bepaalde situatie gewoon een muziekje in je hoofd.”

Jasper: „Ter plekke was het wel vrij genant.”

Stijn: „Het is best ongemakkelijk als je iemand achternaloopt met een nummertje.”

Maar ondertussen rennen jullie als het even kan rond in een glitterjurk of speedo. Is dat niet genant?

Jasper: „We zijn er nooit zo mee bezig geweest dat onze filmpjes op tv komen, dat duizenden mensen het zien. Eigenlijk voelde iedere draaidag alsof we op schoolreisje gingen.”

Tim: „Het gaat ons niet om stoer doen. We zijn de vier grootste softies die er zijn.”

Zijn jullie beroemd in Utrecht?

Jasper: „Laatst waren we op een feestje waar veel studenten kwamen. Daar werden we om de haverklap door allerlei mensen herkend.”

Tim: „Het is wel opmerkelijk dat we een heel divers publiek hebben. Van studenten tot platte tokkies.”

Daan: „Sommige mensen plaatsen je echt op een voetstuk.”

Stijn: „Nee joh, die gasten die jij bedoelt waren aan de pillen. Eentje heeft een uur naast me gestaan.”

Jasper: „We krijgen voornamelijk erg positieve reacties. Laten we het daarop houden.”

Hoe zit het met de fans?

Stijn: „Jasper wordt redelijk vaak door meisjes toegevoegd op Facebook.”

Tim: „En ik kreeg laatst een Twitterberichtje [zoekt in zijn telefoon]: Fan van @Klapstoeltv en van Tim #onbereikbaar #teenstruggles.”

Stijn: „Hij heeft drie weken geglimlacht na dit bericht.”

Jullie programma wordt gesponsord door Bavaria. Hoe werkt dat?

Tim: „Het komt vooral neer op sluikreclame. Het programma heet bijvoorbeeld Zo., dat komt van ‘Zo. En nu een Bavaria’. En af en toe komt er bier in een item voor. Nou ja, dan moet dat dus Bavaria zijn. Maar verder krijgen we alle vrijheid.”

Hoeveel afleveringen liggen er nog op de plank?

Stijn: „Het programma wordt tot half januari uitgezonden. Maar waarschijnlijk gaan ze het tot in den treure herhalen.”

En nu?

Daan: „Gisteren hebben we voor het eerst met elkaar in een oefenruimte gezeten. Ik speel piano, Jasper speelt gitaar, Stijn speelt basgitaar en Tim dj’t veel en maakt ook muziek. We willen eigenlijk een videoclip maken.”

Tim: „Als wij een boyband zouden beginnen, dan zou je toch wel een poster op je kamer hangen van ons?”

Willen jullie nog iets kwijt?

Stijn: „Koop alsjeblieft een klapstoel!”

Zo. Elke werkdag tussen 18.30 en 18.35 uur op omroep Veronica.

    • van der Kaaden
    • Anne-Martijn