Wat wil Frans Timmermans?

‘Timmerfrans’ is de ooit door de dwarse mensen van PowNews bedachte bijnaam van Frans Timmermans die meer en meer gemeengoed wordt in Den Haag. De altijd aan de weg timmerende Frans Timmermans. Wat moet hij hierna?

In mei van dit jaar, hij was toen een half jaar minister, zei Timmermans in een interview met het Algemeen Dagblad: „Voor het eerst denk ik niet meer: wat moet ik hierna gaan doen?” Op dat moment gonsde zijn naam al enige maanden door Brussel in verband met een mogelijke Europese functie.

Na de verkiezingen voor het Europees Parlement die in mei komend jaar in de 28 lidstaten van de Unie worden gehouden, zal een nieuwe Europese Commissie worden gevormd waarvoor ieder land één commissaris mag leveren.

De post waarvoor Timmermans wordt genoemd is die van Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands- en Veiligheidsbeleid. Een bijzondere post omdat deze persoon in het buitenland niet alleen namens de Europese Commissie optreedt, maar ook namens de regeringsleiders. Nu wordt dit gedaan door de Britse Cathy Ashton die in deze functie niet echt opvalt.

Zelf hult Timmermans zich in stilzwijgen. Toen het gerucht dit weekeinde opnieuw rondging, beperkte hij zich op Facebook tot de mededeling dat het kabinet niet in Brussel lobbyde voor de functie van Ashton.

Gisteren zei hij op BNR Nieuwsradio dat het absoluut niet aan de orde was en dat hij ook geen kandidaat was. Feitelijk klopt dit. De benoemingen zijn pas volgend jaar zomer aan de orde, dus kan Timmermans zelfs nog geen kandidaat zijn.

Voor dit soort functies word je gevraagd. Tot die tijd word je genoemd. Tot vervelens toe.