Voor altijd de man die door Gordon werd geschoffeerd

Wie: Xiao Wang

Leeftijd: 30

Wat: onderzoeker, zanger

Waar: Holland’s Got Talent, 16 november

Niet Gordon maar mede-jurylid Chantal Janzen gaf de aanzet voor de kleinerende bejegening van een Chinese kandidaat in de talentenjacht Holland’s Got Talent. „What’s your name?” vroeg Janzen vriendelijk aan de man in smoking op het podium. „My name is Xiao Wang.” Janzen, poeslief: „Oh, that’s okay”. Helemaal niet erg dat je zo’n gekke naam hebt. Het publiek en Gordon lachen er hard om.

Wat volgt zijn de opmerkingen van Gordon – samen te vatten als ‘nummer 39 met rijst’ – die de afgelopen week talloze malen zijn herhaald op websites en die tot in Amerika en China tot grote verontwaardiging hebben geleid. In Nederland leidt het incident tot een debat over racisme op tv en in de samenleving.

Weinig aandacht was er voor de man die zich in het oog van de storm bevond. Ongewild werd hij een symbool. Terwijl hij alleen maar wilde laten horen dat hij de aria ‘La donna è mobile’ uit de opera Rigoletto van Verdi kan zingen. Xiao Wang zegt in het korte introductiefilmpje dat hij niet hoeft te winnen. „Ik ga mijn best doen om de muzikale kunst te delen.” Hij vindt Nederlands een mooie taal en kent enkele woorden: mooi, goedemorgen, goedemiddag en dank je wel. Zingen is zijn hobby, hij heeft geen les. Hij zong mooi, dat vond de jury ook. Toch gaat hij niet door, hoorde hij na de opname. Bij een optreden elders is hij niet de man die mooi Verdi kon zingen, maar de man die door Gordon werd geschoffeerd.

Xiao Wang is onderzoeker aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveert, zo meldt zijn promotor professor Wilfred Dolfsma, op sociale processen bij de samenwerking tussen Chinese bedrijven en overheidsinstellingen. Zijn verblijf in Groningen komt voort uit samenwerking tussen de RUG en de Chinese Academy of Sciences in Beijing. Tijdens zijn promotieperiode verblijft Wang twee jaar in Beijing en twee jaar in Groningen.

Contact met media houdt Wang af. Dolfsma: „Begrijpelijk, ik zou het hem ook hebben geadviseerd. Hij wil geen rol spelen in dit debat.” Wat vindt Wang van de mediastorm? Dolfsma: „Hij is er vrij rustig onder. Het programma was al een tijdje geleden opgenomen, hij wist wat er zou gaan gebeuren. Laat je niet schofferen door iemand die zich graag onfatsoenlijk voordoet, heb ik hem gezegd.”

Je komt voor je wetenschappelijke carrière naar Nederland. Je voelt je hier voldoende vertrouwd om deel te nemen aan een talentenjacht op tv. Je voelt je voldoende zeker om je hobby te willen delen. En dan krijg je ‘Nummer 39 met rijst’. Hollandse botheid als een klap in je gezicht. Het moet harder zijn aangekomen dan Wang liet zien met zijn ongemakkelijke lach.

Mark Duursma

We verwelkomen iedere week een nieuwkomer in de mediacarrousel.

    • Mark Duursma