Voetballerstrammelant

None

Lezen // Fernando Ricksen Vechtlust Vincent de Vries Voetbal International, 488 blz. €19,95

De eerste druk van Vechtlust lag al bij de drukkerij, toen de hoofdrolspeler het ene ziekenhuisonderzoek na het andere moest ondergaan. Zijn stem was veranderd, en dat kwam niet door zijn jarenlange alcoholmisbruik. Vlak voor de presentatie van zijn biografie kreeg oud-voetballer Fernando Ricksen de uitslag: hij lijdt aan de slopende spierziekte ALS. Schrijver Vincent de Vries heeft een proloog toegevoegd aan Vechtlust, dat deze week vierde (vorige week eerste) staat in de bestsellerlijst van de CPNB. De verkoop is wrang genoeg vast ook gestimuleerd door het emotionele optreden van Ricksen in De Wereld Draait Door, waarbij hij maar moeilijk uit zijn woorden kwam. „Ooit zal er iemand de eerste zijn die deze ziekte verslaat en overleeft”, zegt hij in zijn boek. „Laat ik dan maar de eerste zijn.” Ricksen was een harde verdediger. Eerst bij Fortuna Sittard en AZ, later bij Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg, waar hij zo’n 100.000 euro per week verdiende. Schotland was in alle opzichten het hoogtepunt in de loopbaan van de twaalfvoudig Oranje-international. Hij werd er speler van het jaar, deelde het bed met model Katie Price en sierde de tabloids met uitspattingen in het nachtleven. Drank en vrouwen zouden volgens oud-bondscoach George Knobel dan het Ajax van de jaren zeventig kapot hebben gemaakt, de verkoop van voetbalboeken in 2013 floreert erbij. Het telt niet wie het mooiste doelpunt maakt, maar wie de gekste escapades uithaalt. Zo is de biografie van Dennis Bergkamp – geniaal op het veld, doorsnee buiten de lijnen – niet terug te vinden in de top-60 van de CPNB. Nee, dan Ricksen. De avonturen van oud-prof Andy van der Meijde in Geen Genade verbleken erbij. Vechtlust is niet heel fijn opgeschreven, het is de open monoloog van een volksjongen die dronk, knokte, orgies gaf en samenwoonde met paaldanseressen. Met de verleidingen kwam de trammelant: een scheiding, opnames in klinieken, afscheid van Oranje na een ingetrapte hotelkamerdeur. De inkeer kwam nadat Ricksen werd betrapt op cocaïnegebruik – het enige waar hij spijt van heeft. Zijn huidige vrouw, met wie hij een dochter heeft, bracht hem naar een kliniek. De rust in zijn lijf kwam in Nederland, waar hij nu jeugdtrainer is. Maar net nu hij dacht te hebben afgerekend met het verleden, wacht hem een nieuwe strijd.

    • Michiel Dekker