VN steunen resolutie voor meer privacy voor burgers op internet

Onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel is door de Amerikaanse inlichtingendiensten afgeluisterd, zo werd bekend na openbaringen door klokkenluider Edward Snowden.
Onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel is door de Amerikaanse inlichtingendiensten afgeluisterd, zo werd bekend na openbaringen door klokkenluider Edward Snowden. Foto AFP / Odd Andersen

De mensenrechtencommissie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft vanavond unaniem voor een resolutie gestemd die het recht op privacy op internet beschermt, en onwetmatige spionage bestrijdt.

De resolutie was opgesteld door Brazilië en Duitsland, die het grootschalige afluisterschandaal rond de NSA als aanleiding zagen, zo schrijft persbureau AP vanavond. De spionagepraktijken door de Amerikaanse inlichtingendienst werd blootgelegd door klokkenluider Edward Snowden, waarna onder andere bekend werd dat de Braziliaanse president Dilma Rousseff en de Duitse bondskanselier Angela Merkel werden afgeluisterd.

In de resolutie wordt in algemene termen gepleit voor een grotere nadruk op het recht op privacy van alle wereldburgers en het respecteren van het internationaal recht.

De consensus rond het onderwerp toont aan dat de resolutie naar verwachting zal worden aangenomen tijdens de Algemene Vergadering in december. Deze resolutie is niet wettelijk bindend, maar vormt een weerspiegeling van een wereldwijde opinie en weegt mee bij het maken van politieke beslissingen.

    • Annemarie Coevert